Business Internaţional

Pandemia s-a întors: Oraşe mari din China se confruntă cu restricţii pe fondul unui val nou de infectări, de la întreruperea activităţii comerciale şi până la lockdown

Pandemia s-a întors: Oraşe mari din China se confruntă...

Autor: Andreea Tobias

11.07.2022, 10:48 1759

Mai multe oraşe chinezeşti adoptă noi restricţii COVID, de la întreruperea activităţii comerciale la închidere, pentru a ţine în frâu noile infecţii. Shanghai se pregăteşte pentru o nouă campanie de testare în masă după ce a detectat subvarianta BA.5 Omicron.

În timp ce China îşi menţine politica "zero-COVID dinamic" de eradicare rapidă a tuturor focarelor, restricţiile stricte impuse de guvernele locale vin în ciuda numărului scăzut de cazuri, într-o perioadă în care o mare parte a lumii coexistă cu virusul.

Guvernul central a declarat că restricţiile trebuie să fie cât mai bine direcţionate pentru a reduce daunele aduse economiei nr. 2 din lume, după ce blocajele majore din acest an au blocat lanţurile de aprovizionare globale şi au afectat comerţul internaţional, conform Reuters.

BA.5, foarte contagios, care provoacă epidemii în multe ţări din afara Chinei, pare mai puţin rezistent la vaccin faţă de alte subvariante Omicron.

Descoperirea unei astfel de infecţii în Shanghai ridică miza limitării rapide a unui focar incipient pentru a evita măsuri mai aspre similare cu blocajul din aprilie şi mai, care a zguduit economia şi pieţele globale.

Moneda chineză, yuanul, s-a relaxat în raport cu dolarul. Datele din China vor confirma probabil că economia a încetinit puternic în al doilea trimestru, pe fondul blocajului coronavirusului în Shanghai şi în alte părţi.

Shanghai, cel mai populat oraş din China, cu 25 de milioane de locuitori, le-a spus locuitorilor din mai multe districte să se testeze de două ori în cadrul unei alte runde de depistare în masă de marţi până joi, similară celei de săptămâna trecută. Oamenii se testează deja la fiecare câteva zile pentru a-şi asigura accesul în diverse locaţii şi în transportul public.

Autorităţile şi unii investitori speră că astfel de teste neîncetate vor descoperi infecţiile suficient de devreme pentru a le ţine sub control.

Riscul unei închideri prelungite a unui mare oraş a fost redus cu ajutorul controalelor timpurii, a declarat UBS Global Wealth Management.

"Ne aşteptăm la restricţii COVID, în principal sub forma unor mini-închideri continue pentru restul anului, ceea ce ar fi mai puţin perturbator pentru producţia sau lanţurile de aprovizionare, împreună cu introducerea treptată a unor politici mai favorabile", a afirmat UBS Global Wealth Management.

Numărul zilnic de infecţii cu transmitere locală în Shanghai a crescut la câteva zeci începând cu 5 iulie, dar este încă infim faţă de standardele globale. Cele mai multe dintre cazurile recente au fost înregistrate în rândul persoanelor aflate deja în carantină.

China continentală a raportat 352 de noi infecţii cu COVID transmise pe plan intern la 10 iulie, dintre care 46 simptomatice şi 306 asimptomatice, a anunţat luni Comisia Naţională de Sănătate.

În provincia centrală Henan, oraşul Qinyang şi-a blocat aproape complet cei aproape 700.000 de locuitori începând de duminică, o singură persoană din fiecare familie având voie să iasă o dată la două zile să iasă la cumpărături.

În unele zone, oamenilor li s-a spus să nu iasă deloc din casă.

Patru districte importante din oraşul Lanzhou din nord-vestul ţării, în provincia Gansu, şi oraşele sudice Danzhou şi Haikou din provincia Hainan sunt supuse unor restricţii temporare timp de mai multe zile, iar spaţiile culturale şi de divertisment sunt închise.

Aproximativ 6 milioane de persoane din cele trei oraşe sunt afectate de aceste reguli.

Oraşul Nanchang din provincia sudică Jiangxi, cu 6,3 milioane de locuitori, a închis sâmbătă unele spaţii de divertisment, deşi durata restricţiilor nu a fost precizată.

În provincia nord-vestică Qinghai, oraşul Xining a început luni o campanie de testare în masă, după ce o persoană a fost depistată pozitiv duminică.

Mai multe districte importante din metropola sudică Guangzhou au început, de asemenea, luni, teste în masă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO