Business Internaţional

Pariul de 10 miliarde de dolari al Microsoft pe dezvoltatorul ChatGPT marchează o nouă eră a inteligenţei artificiale

Pariul de 10 miliarde de dolari al Microsoft pe...

Autor: Daniel Belu

22.01.2023, 11:00 2211

Investiţia de 10 miliarde de dolari pe care Microsoft o are în vedere în OpenAI, o companie de cercetare cu sediul în San Francisco, pare să devină o afacere definitorie pentru o nouă eră a inteligenţei artificiale, conform Financial Times.

Dacă gigantul american de software are dreptate în ceea ce priveşte implicaţiile de mare anvergură ale tehnologiei, aceasta ar putea declanşa, de asemenea, o schimbare în lumea inteligenţei artificiale, în timp ce alte grupuri de tehnologie se întrec în a-şi stabili locul în noul domeniu al inteligenţei artificiale generative.

OpenAI a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume luna trecută cu lansarea ChatGPT, un sistem de inteligenţă artificială care poate răspunde la interogări şi poate produce texte într-un limbaj cu un sunet natural.

Dar directorii Microsoft cred că tehnologia din spatele serviciului va avea în curând un impact mai profund în întreaga lume tehnologică.

“Aceste modele vor schimba modul în care oamenii interacţionează cu computerele”, a declarat Eric Boyd, director al platformelor de inteligenţă artificială la Microsoft. Vorbind cu un computer la fel de natural ca o persoană va revoluţiona experienţa zilnică de utilizare a tehnologiei, a adăugat el.

“Ei înţeleg intenţia dumneavoastră într-un mod care nu a fost posibil până acum şi pot traduce acest lucru în acţiuni computerizate”, a declarat Boyd.

Posibila investiţie a Microsoft, raportată pentru prima dată de buletinul Semafor săptămâna trecută şi confirmată de două persoane familiarizate cu situaţia, ar însemna ca aceasta să preia o parte minoritară semnificativă care ar evalua OpenAI, după investiţie, la 29 de miliarde de dolari. Microsoft a refuzat să comenteze.

Microsoft a făcut prima sa investiţie de 1 miliard de dolari în OpenAI în 2019, pecetluind un rol de platformă tehnologică pentru modelele de inteligenţă artificială extrem de exigente ale firmei şi oferindu-i primele drepturi de comercializare a tehnologiei sale.

Gigantul software a folosit deja tehnologia OpenAI în mai multe produse proprii, deşi directorii săi spun că acest lucru nu face decât să zgârie suprafaţa a ceea ce va urma.

Clienţii săi de cloud au putut plăti pentru accesul la GPT-3, un model de inteligenţă artificială care generează text, începând cu 2021. Dall-E 2, care face parte dintr-un val de sisteme generatoare de imagini care au luat cu asalt lumea IA anul trecut, reprezintă baza unui produs recent de design grafic al Microsoft, numit Designer şi a fost, de asemenea, pus la dispoziţie prin intermediul motorului de căutare Bing.

Între timp, Codex, un sistem care le sugerează dezvoltatorilor de software ce linii de cod să scrie în continuare, a fost transformat într-un produs de GitHub, un serviciu Microsoft pentru dezvoltatori.

Viteza cu care instrumente de inteligenţă artificială precum acesta trec de la cercetarea avansată la produsul de zi cu zi ar putea fi de neegalat în istoria tehnologiei, potrivit experţilor în inteligenţă artificială. Codex a fost prezentat într-un articol de cercetare OpenAI abia la mijlocul anului 2021, dar în decurs de un an Microsoft l-a transformat într-un serviciu comercial cu abonament.

Potrivit directorului general al GitHub, Thomas Dohmke, 40% din codul creat de dezvoltatorii care folosesc serviciul, numit Copilot, este generat automat de sistemul de inteligenţă artificială, reducând la jumătate timpul necesar pentru a crea un nou cod, un salt uriaş în eficienţă după un deceniu de eforturi în mare parte ineficiente pentru a creşte productivitatea dezvoltatorilor.

“Este o statistică de productivitate uluitoare”, a declarat Dohmke.

O mare parte din tehnologia OpenAI provine din crearea aşa-numitelor modele lingvistice mari, care sunt antrenate pe cantităţi uriaşe de text. Spre deosebire de formele anterioare de învăţare automata, care au dominat IA în ultimul deceniu, tehnica a condus la sisteme care pot fi utilizate într-o varietate mai mare de circumstanţe, ceea ce le sporeşte valoarea comercială.

“Adevărata putere a acestor modele constă în faptul că au capacitatea de a îndeplini atât de multe sarcini diferite în acelaşi timp”, a declarat Boyd de la Microsoft. El a adăugat că acest lucru face posibilă aşa numita învăţare “zero-shot”, utilizarea inteligenţei artificiale pentru noi sarcini fără a fi nevoie să fie antrenată.

Google şi alţi giganţi din domeniul tehnologiei, precum şi o serie de start-up-uri, au investit, de asemenea, resurse în crearea unor modele gigantice de inteligenţă artificială precum acesta, însă de când GPT3 a uimit lumea IA în 2020 cu capacitatea sa de a produce blocuri mari de text la cerere, OpenAI a dat tonul cu o succesiune de demonstraţii publice care au atras atenţia.

Directorii Microsoft caută să folosească tehnologia într-o gamă largă de produse. Vorbind la un eveniment al companiei la sfârşitul anului trecut, directorul general Satya Nadella a prezis că AI generativă va duce la “o lume în care toată lumea, indiferent de profesia sa”, va putea obţine sprijin din partea tehnologiei “pentru tot ceea ce face”.

Inteligenţa artificială generativă va deveni o parte centrală a aplicaţiilor de “productivitate” precum Office de la Microsoft, a declarat Oren Etzioni, consilier şi membru al consiliului de administraţie al A12, institutul de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale înfiinţat de cofondatorul Microsoft, Paul Allen.

Toţi lucrătorii vor utiliza în cele din urmă un software de productivitate care le prezintă informaţii relevante, le verifică munca şi se oferă să genereze conţinut în mod automat, a spus acesta.

Potenţiala bulversare pe care acest lucru ar putea-o provoca în lumea software-ului nu a fost pierdută de rivalii Microsoft, care văd în această tehnologie o oportunitate rară de a pătrunde pe pieţele dominate de Big Tech.

Emad Mostaque, şeful companiei Stability AI, cu sediul la Londra, care a făcut furori anul trecut cu lansarea sistemului său open-source de generare de imagini, a afirmat că organizaţia sa construieşte un “PowerPoint killer”, un instrument de inteligenţă artificială conceput pentru a face mult mai uşoară crearea de prezentări decât aplicaţia Microsoft, utilizată pe scară largă.

Acest lucru face ca mişcarea să fie atât defensivă, cât şi ofensivă pentru Microsoft, care încearcă să protejeze produsele consacrate, cum ar fi Office, în timp ce, în acelaşi timp, pregăteşte o provocare mai puternică pe pieţe precum cea a căutării pe internet.

Prin potenţiala sa investiţie în OpenAI, Microsoft încearcă, de asemenea, să îşi folosească puterea tehnologică şi financiară pentru a se poziţiona ca platformă principală pe care va fi construită următoarea eră a inteligenţei artificiale.

“Cantitatea de putere de calcul în cloud de care are nevoie OpenAI depăşeşte capacitatea de susţinere a unui start-up” sau a unui investitor cu capital de risc, a declarat unul dintre investitorii companiei. Acest lucru înseamnă că OpenAI nu a avut de ales decât să caute susţinere financiară de la unul dintre cei câţiva giganţi din domeniul tehnologiei, a adăugat această persoană.

Microsoft a încercat să folosească prima sa investiţie în OpenAI pentru a obţine un avans, construind ceea ce descrie ca fiind un supercomputer pentru a antrena modelele gigantice de inteligenţă artificială ale firmei de cercetare. Aceeaşi platformă tehnologică este utilizată în prezent şi de Meta, compania-mamă a Facebook, pentru activitatea sa de inteligenţă artificială.

Nadella a afirmat recent că avansul pe care l-a obţinut în urma colaborării cu OpenAI a însemnat că calculele efectuate de supercomputerul său de inteligenţă artificială costă doar aproximativ jumătate din costul celor mai mari rivali ai săi. Orice avantaj în materie de costuri ar putea fi crucial. Analiştii de la Morgan Stanley estimează că, din cauza costului mai ridicat al procesării limbajului natural, răspunsul la o interogare cu ajutorul ChatGPT costă de aproximativ şapte ori mai mult decât o căutare obişnuită pe internet.

Cei mai mari rivali ai Microsoft în domeniul cloud computing au încercat, de asemenea, să se alinieze cu unele dintre cele mai promiţătoare companii de inteligenţă artificială generativă, dar nu au reuşit să producă modele de inteligenţă artificială cu amploarea sau gama OpenAI.

Divizia cloud a Amazon a încheiat un contract pe trei ani pentru a acţiona ca platformă de calcul pentru Stability AI. Un alt start-up de AI, CohereAI, care a fost fondat de trei cercetători de la Google, a ajuns la un acord în 2021 pentru a utiliza platforma de calcul a companiei de căutare pentru a-şi antrena propria AI.

În cazul în care o mână de giganţi din domeniul tehnologiei devin platformele centrale pentru investiţii în start-up-urile care construiesc următoarea generaţie de tehnologii de inteligenţă artificială, acest lucru ar putea stârni îngrijorare în rândul autorităţilor de reglementare.

O persoană familiarizată cu planurile de investiţii ale Microsoft a recunoscut că alianţa sa cu OpenAI va fi probabil supusă unei examinări atente, dar a adăugat că investiţia minoritară nu ar trebui să provoace nici-o intervenţie de reglementare.

Dar, în calitate de proprietari ai platformelor de cloud computing necesare pentru a susţine viitoarea eră a inteligenţei artificiale generative, pare inevitabil ca Big Tech să aibă un cuvânt important de spus în ceea ce va urma.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO