Business Internaţional

Parlamentul leton a votat interzicerea afişării în public a literei "Z". Amenzile pot ajunge şi până la 2.900 de euro

Parlamentul leton a votat interzicerea afişării în...

Autor: Mediafax

31.03.2022, 17:51 191

Parlamentul leton a votat joi pentru interzicerea afişării în public a literei "Z", afirmând că este un simbol folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Amenzile merg de la 350 la 2.900 de euro.

Parlamentul leton a declarat că afişarea literei Z cu intenţia de a justifica agresiunea militară şi crimele de război va fi pedepsită, conform noilor norme, cu amenzi de până la 350 de euro (388 de dolari) pentru persoanele fizice şi de până la 2.900 de euro (3.214 dolari) pentru companii, informează Reuters.

Litera Z este un însemn de pe tancurile ruseşti, folosită în campania de sprijinire a invaziei Rusiei în Ucraina.

Noua legislaţie se va aplica şi literei "V", folosită de asemenea de Ministerul rus al Apărării în legătură cu războiul.

„Condamnând ostilităţile Rusiei în Ucraina, trebuie să luăm o poziţie fermă în faţa simbolurilor care glorifică agresiunea militară rusă, cum ar fi literele Z, V sau alte simboluri folosite în acest scop”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Artuss Kaimins.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, ceruse tututor statelor să incrimineze folosirea literei „Z” pentru afişarea susţinerii Rusiei în conflictul din Ucraina.

Într-o măsură menită să afecteze marşurile anuale din capitala letonă Riga din 9 mai, când Rusia sărbătoreşte victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, Parlamentul leton a votat joi şi interzicerea evenimentelor publice la mai puţin de 200 de metri de monumentele comemorative de război sovietice.

Zeci de mii de persoane se adună în fiecare an la un obelisc de 79 de metri înălţime construit de sovietici în capitala Riga pentru evenimente la care participă ambasadorul Rusiei.

Aproximativ un sfert din populaţia Letoniei este de etnie rusă.