Business Internaţional

Pe o insulă din Grecia orbii văd doar culoarea banilor: statul a plătit indemnizaţii de nevăzător unui taximetrist şi unui vânător de păsări

Pe o insulă din Grecia orbii văd doar culoarea banilor: statul a plătit indemnizaţii de nevăzător unui taximetrist şi unui vânător de păsări

„Ar trebui să ştiţi că Zakynthos este o insulă foarte frumoasă. Are multe calităţi, dar este o insulă a bârfelor“

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2012, 00:06 2735

Insula Zakynthos, renumită pentru ruinele veneţiene şi apele de turcoaz, şi-a câştigat recent o nouă faimă în Grecia: "Insula orbilor", scrie The Wall Street Journal. Ministerul elen al sănătăţii şi-a trimis anchetatorii în Zakynthos după ce oficialii lo­cali au scos la lumină dosare care arată ceea ce ei descriu a fi un număr imposibil de mare de ce­reri de ajutor social pentru nevăzători. Aproape 1,8% din populaţia de 39.000 de per­soane a insulei au solicitat astfel de ajutoare anul trecut, potrivit ministerului, de nouă ori mai mult decât în multe ţări europene. Printre cei care au înaintat cereri figurează un şofer de taxi şi un vânător de păsări, a afirmat un oficial local.

Zakynthos a devenit un simbol al corupţiei care şi-a jucat rolul în declinul financiar al ţării.

"Se pare că «orbii» din Zakynthos văd doar cu­loarea banilor", titrează publicaţia greacă Ethnos. Insula nu este însă singura care ridică ast­fel de probleme, se plâng oficialii din minis­terul sănătăţii, care spun că cererile frauduloase pentru ajutoare de handicap sunt o "epidemie" generală care costă guvernul sute de milioane de euro în fiecare an.

Grecia, aflată sub presiune din partea cre­di­to­rilor internaţionali, accelerează eforturile în lupta contra corupţiei şi reducerile de cheltuieli. Ac­ţiunea de represiune asupra fraudelor legate de cererile pentru ajutor de handicap, frânate de inexactităţi şi politici dubioase, subliniază di­fi­cul­tăţile cu care se confruntă astfel de încer­cări.

Furia populaţiei e o onoare pentru primar

Unii dintre beneficiarii de ajutoare in­ves­ti­gaţi se plâng că au puţine opţiuni în faţa aus­te­ri­tăţii, care loveşte puterea de cumpărare a fa­mi­liilor. Primarul din Zakynthos, Stelios Bo­zikis, a declarat la o emisiune TV că lo­cuitorii în­furiaţi de anchetele ministerului şi ale altor instituţii l-au asaltat cu borcane de iaurt. El con­sideră însă aceste atacuri ca fiind "o onoare".

Într-o încercare de a dezrădăcina frauda, ministerul sănătăţii le-a cerut recent solicitan­ţilor de cereri de handicap din întreaga lume să se înregistreze într-o bază de date naţională, personal sau prin reprezentant. Rezultatul a fost scăderea numărului de cereri cu 36.000 faţă de 2011.

Ministerul susţine că pretenţiile la care s-a renunţat au fost frauduloase, în multe cazuri fiind vorba de mai multe cereri din partea aceleiaşi persoane pentru acelaşi handicap sau plăţi în numele unor beneficiari decedaţi. De asemenea, ministerul recunoaşte că unii doctori au acceptat bani pentru a da diagnostice false, iar unii politicieni au închis ochii în faţa acestor probleme pentru a câştiga sprijinul electora­tului. Doar 190 din cele aproape 700 de pers­oane din Zakynthos care primeau beneficii pentru afecţiuni grave de vedere au participat la programul de înregistrare.

Însă în contextul în care oficialii guver­na­mentali laudă eforturile de suprimare a fraudei, unii oameni sunt îngrijoraţi că această cam­panie riscă să-i stigmatizeze pe cei cu handicap, deoarece ştirile sunt dominate de imagini cu persoane în scaune cu rotile sau folosind bas­toane pentru nevăzători.

"A devenit de nesuportat modul în care sunt portretizate de mass-media persoanele cu handicap", a afirmat Yannis Vardakastanis, pre­şe­dintele Confederaţiei Naţionale a Han­dicapaţilor.

Viceministrul sănătăţii Markos Bolaris, care a venit în această funcţie vara trecută, spune că noul program are ca scop facilitatea accesului la resursele limitate pentru persoanele care au cu adevărat nevoie de ajutor, iar administraţiile anterioare ar fi trebuit să combată frauda.

"Dacă pentru unii nu a contat până acum, pentru noi, azi, trebuie să conteze", a afirmat Bolaris.

Unii oficiali locali şi de la nivel central îl învinovăţesc pe fostul prefect al insulei, Dionysios Gasparos, a cărui semnătură era necesară pentru autorizarea plăţilor. Gasparos şi-a negat vina şi l-a acuzat pe Bolaris de "jocuri politice". El l-a învinovăţit, la rândul lui, pe oftalmologul spitalului public al insulei, Nikolaos Vartzelis.

"Nu eu sunt cel care te declară orb. Oftalmologul face aceasta", a spus Gasparos. La sfârşitul lunii martie, doctorul Vartzelis şi-a dat demisia. El a afirmat că era pregătit să se pensioneze şi a respins acuzaţiile că ar fi dat diagnostice false sau că a acceptat bani în schimbul aprobării cererilor frauduloase de ajutoare.

Într-un interviu acordat înainte de a demisiona, Vartzelis şi-a apărat deciziile.

"Sunt cazuri în care oamenii nu au niciun sprijin, nu au ce mânca. Aici am dat dovadă de clemenţă. Am fost îngăduitori, dar în limitele legii", a explicat doctorul.

El a dat vina pe rivalităţile politice pentru publicitatea făcută beneficiilor pentru nevăzători.

"Ar trebui să ştiţi că Zakynthos este o insulă foarte frumoasă. Are multe calităţi, dar este o insulă a bârfelor", a spus doctorul.

La puţin timp după ce primarul din Zakynthos, Bozikis, a venit în funcţie, la începutul anului trecut, cosilierul Timotheos Zontos a intrat în posesia listei cu cei care primesc ajutoare pentru nevăzători.

Recunoscând mai multe nume, a realizat că este ceva în neregulă când şi-a dat seama că se fac plăţi pentru un şofer de taxi şi un vânător de păsări.

Orbii care văd

Un birou al primăriei care acţionează în colaborare cu ministerul sănătăţii a trimis vara trecută scrisori prin care le solicita majorităţii celor care primeau ajutoare să meargă pentru testare la un spital din Atena. Primarul susţine că la acea vreme a suspendat plata beneficiilor de nevăzător, exepţie făcând cei care puteau aduce o dovadă a handicapului de la un al doilea doctor. Aproximativ 100 de persoane din Zakynthos s-au dus la spitalul din Atena, o călătorie de şapte ore, iar 40 au fost declaraţi legal nevăzători, reiese din datele ministerului. O persoană apropiată situaţiei din spital a afirmat că testele au demonstrat că puţin mai mult de 50 de oameni erau nevăzători.

"Rezultatele de la spitalul din Atena demonstrează că ceilalţi nu sunt orbi şi că se ascund", a spus Bozikis.

O localnică în vârstă s-a plâns că abia poate trăi cu pensia ei de 300 de euro fără alocaţia pentru nevăzători, care-i aduce 724 de euro la fiecare două luni şi avantaje precum facturi mai mici la curentul electric. Bătrâna a spus că poate vedea, dar are probleme cu ochii. Întrebată cum a ajuns să primească alocaţie, ea a vorbit de importanţa rousfeti, un termen pentru întoarcerea unui favor special. Întrebată dacă a plătit mită, ea nu a mai răspuns.

Identitatea exactă a celor care primesc în continuare alocaţii pentru nevăzători a rămas încă incertă. Ministerul sănătăţii spune că nu are nimic de-a face cu suspendarea plăţilor. Oficialii biroului local al sănătăţii publice şi solidarităţii sociale, care au înaintat un număr al cererilor de ajutoare pentru nevăzători cu puţin mai mic decât cel am ministerului, apreciază că se fac plăţi în contul a peste 200 de persoane.

Spre sfârşitul anului trecut, Klavdianos Dionisios, în vârstă de 40 de ani, a dat fuga la biroul de pe insulă al Sănătăţii Publice pentru a se plânge că ajutoarele acordate unchiului său orb au fost suspendate pe nedrept.

"Unchiul meu nu are bani şi nici casă. Ar trebui să-l lăsăm să moară?", a spus el. Unul dintre angajaţii biroului a început să plângă.

Dionisios a explicat că un test făcut la Atena a demonstrat că unchiul său este orb, fapt confirmat şi de alte persoane. Primarul a replicat spunând că aceia care au putut demonstra că sunt nevăzători îşi primesc alocaţiile. Familia lui Dionisios încă nu primise niciun ban până la sfârşitul lunii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO