Business Internaţional

Pe termen lung, orice valuta e mai buna decat dolarul

22.10.2009, 23:20 21

Marc Faber, analist de investitii si investitor pe pietelefinanciare, supranumit Doctor Doom pentru prognozele controversateprivind evolutia economiei, recomanda investitorilor pe termen lungplasamentele in metalele pretioase si valutele asiatice.

"Din anul 2000 pana in prezent, metalele pretioase au performatfoarte bine. Pe termen lung, recomand investitorilor sa detinaplatina in forma fizica, si nu sub forma de hartie, asa cum suntderivatele. In ceea ce priveste evolutia valutelor in viitor, credin potentialul monedelor asiatice sau, altfel spus, pe termen lungorice valuta este mai buna decat dolarul american", a spus MarcFaber in cadrul celei de-a doua conferinte europene sustinute deCFA Institute la Frankfurt.

Detinerea de cash este in opinia lui Faber la fel de riscanta caplasamentele in imobiliare sau in marfuri, pentru ca investitorulnu se poate proteja de inflatie sau de deprecierea valutelor.

Schimbari majore in ierarhiile mondiale

De asemenea, Faber este de parere ca actuala criza va aduceschimbari dramatice in ordinea mondiala si ca statele emergente,asemenea Chinei, Indiei si Vietnamului, vor detrona marile economiiindustrializate ale Vestului.

"In trecut lumea era obisnuita sa priveasca statele emergente cape verii saraci ai Vestului, si sa gandeasca ca economiiledezvoltate au facut bani prin exploatarea statelor sarace. Acestelucruri se vor schimba dramatic. In zece ani, statele emergente vorajunge sa detina peste 50% din Produsul Intern Brut mondial", aestimat el, argumentand ca pietele din economiile emergente suntdeparte de gradul de saturatie si ca astfel cresterea economica vafi mult peste cea a statelor industrializate. Mai mult, standardelede viata vor continua sa scada in economiile vestice, pentru capopulatia din statele emergente sa inceapa sa traiasca din ce in cemai bine, crede Faber.

Americanii vor plati pentru greselile facute deFed

De origine elvetiana, analistul de investitii s-a stabilit inorasul thailandez Chiangmai. Marc Faber si-a castigat reputatia siprin asprele critici adresate politicii monetare adoptate de ceidoi guvernatori ai bancii centrale americane (Fed) - AllanGreenspan si Ben Bernanke - acuzandu-l pe cel din urma ca mentinedobanzile in mod artificial la niveluri foarte coborate.

"Dobanda zero face ca banii de hartie sa nu mai reprezinte ovaloare in sine. Prin dobanda zero, Fed penalizeaza fiecareamerican care are economii si ii indeamna sa speculeze pentru aobtine un profit. Iar speculatiile aduc instabilitate in economie.Cineva m-a intrebat ce anume as face daca as fi in locul luiBernanke. I-am raspuns ca as demisiona", a marturisit el.

In ceea ce priveste criza, Faber este de parere ca nu s-arezolvat nimic, dimpotriva, prin tiparirea de bani noi si crestereadeficitelor, guvernele au facut mai mult rau.

"Daca tiparirea de bani noi si aruncarea lor in economie araduce bogatie, atunci Zimbabwe ar fi cel mai bogat stat din lume.Cresterea economiei si a averii trebuie sa se bazeze pe formarea decapital si nu pe consum", a conchis Marc Faber.

Cine este Marc Faber

Marc Faber este autorul popularului newsletter de investitii"The Gloom, Boom & Doom Report" si al cartii "Tomorrow's Gold:Asia's Age of Discovery". Pentru analizele sale controversate siadeseori apocaliptice, Marc Faber a primit supranumele de DoctorDoom (Doctorul Dezastrului). A castigat reputatie printr-o abordarenonconformista asupra investitiilor, de cele mai multe ori contraracu restul analistilor. Marc Faber este licentiat in economie laUniversitatea din ZŸrich. Faber a devenit celebru dupa ce a pariatpe caderea burselor americane chiar inainte de prabusirea din 1987si a prevestit criza asiatica din 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO