Business Internaţional

Pentru a scapa de prescrierea ipotecii, tot mai multi americani isi incendiaza locuintele

05.05.2008, 19:16 143

In cadrul a ceea ce pare a fi ultimul simptom al prabusirii pietei ipotecare americane, asiguratorii, autoritatile responsabile cu ordinea publica si agentiile nationale raporteaza o crestere semnificativa a numarului locuintelor si automobilelor incendiate, cel mai probabil, de catre proprietarii intrati in incapacitate de plata, scrie Los Angeles Times.
Numarul unor asemenea cazuri este inca relativ mic, dar fenomenul a determinat companiile de asigurare sa sporeasca investigatiile chiar si in cazurile in care totul pare sa nu fie mai mult decat un simplu accident.
"Am asistat la o crestere dramatica a numarului unor astfel de fraude", a declarat Dan Bales, director de investigatii la Mercury Insurance. "Oamenii care nu-si mai pot plati ratele lunare sunt din ce in ce mai dispusi sa-si incendieze proprietatile pentru a evita prescrierea ipotecilor", a adaugat el.
Saptamana trecuta, de exemplu, un cuplu din Sacramento a fost arestat, fiind acuzat de incendierea propriei masini si de incercarea de a-si recupera fraudulos paguba, prin intermediul politei de asigurare. Potrivit investigatorilor, sotia a recunoscut ca prin aceasta miscare nu au incercat decat sa scape de rata lunara de 600 de dolari.
De asemenea, la inceputul acestei luni, politia a arestat o femeie acuzata ca si-ar fi incendiat in mod deliberat locuinta dupa ce banca i-a transmis o instiintare privind declansarea procesului de prescriere a ipotecii. Asemenea cazuri au fost semnalate insa chiar de la inceputul acestui an.
Aceste incendii motivate din punct de vedere financiar sunt oarecum surprinzatoare pentru autoritati, in conditiile in care vin dupa un deceniu de declin al ratei incendiilor la nivel national. Este foarte greu de estimat insa numarul incendiilor deliberate, in conditiile in care foarte putine state sau agentii federale fac legatura intre incendii si statutul respectivei proprietati.
Totusi, asiguratorii din California fac referire la 14 cazuri de incendii de locuinte, ale caror cauze pot fi puse pe seama situatiei financiare a proprietarilor. Numarul este dublu fata de cel inregistrat in 2006 si de sapte ori mai mare decat cel din 2005. In aceeasi perioada, numarul masinilor incendiate a urcat cu o treime, pana la 343 de cazuri.
In Ohio, numarul total al masinilor incendiate de proprietari a urcat cu 150% in perioada 2005-2007, ajungand la 245 de cazuri.
Asiguratorii spun ca luna aceasta vor avea o intalnire cu investigatorii pentru a discuta posibilele fraude care au avut loc in ultimul val de incendii declansate in Statele Unite. Comisia Nationala pentru Asigurare investigheaza deja o serie de astfel de cazuri, insa deocamdata reprezentantii acesteia nu au dorit sa furnizeze mai multe detalii.
O lunga perioada de timp numarul incendiilor inregistrate in Statele Unite a coborat semnificativ. Potrivit FBI, numarul incendiilor inregistrate in primele sase luni din 2007 a scazut cu 9,7% fata de perioada similara a anului precedent. In acelasi timp, statisticile administratiei americane indica faptul ca in perioada 1997-2007 numarul incendiilor a coborat cu 60%.
In actualul climat economic insa tentatia de a provoca incendii este pentru unii foarte mare. Peste 2,2 milioane de locuinte s-au aflat anul trecut in procedura de prescriere a ipotecii, cu 75% mai mult decat in 2006, arata statisticile RealtyTrac.
Mai mult, un studiu al Moody's Economy.com indica faptul ca, in primul trimestru din 2008, 4,5% din consumatorii care contractasera credite ipotecare se aflau in urma cu plata ratelor lunare. De asemenea, rata creditelor auto neperformante a ajuns, in ianuarie, la 10% din total.
Unii observatori considera totusi ca firmele de asigurare si autoritatile incearca sa minimizeze cazurile de incendiere voluntara de teama ca astfel de cazuri sa nu reprezinte exemple negative pentru ceilalti debitori aflati in dificultate.
"Criza subprime a inceput sa loveasca inca de la sfarsitul lui 2006. De atunci numarul cazurilor de incendieri voluntare a crescut treptat", spune James Quiggle, reprezentat al Coalition Against Insurance Fraud.
Pe lista organizatiei exista in acest moment peste 20 de astfel de cazuri. Iar Quiggle se teme ca odata cu resetarea dobanzilor creditelor ipotecare numarul celor dispusi sa recurga la astfel de acte va fi din ce in ce mai mare.
Companiile de asigurare sunt obligate sa raporteze autoritatilor cererile de despagubire suspecte.
Exista insa o problema si in acest caz. "Constatam ca proprietatea a fost distrusa de un incendiu, dar este foarte greu sa demonstram ca focul a fost pus intentionat", spune Bales, de la Mercury Insurance, adaugand ca anul trecut compania a investigat peste 64 de cazuri suspecte privind incendierea sau furtul unor autovehicule. In 15 dintre acestea, proprietarii aveau intarzieri la plata ratelor lunare.
In San Joaquin Valley, unde se inregistreaza cea mai inalta rata a prescrierilor de ipoteci, numarul autoturismelor distruse in incendii s-a dublat in ultimii trei ani. J.C. Weydert, unul dintre investigatorii a caror arie de competenta se extinde si asupra districtului San Joaquin, spune ca in acest moment ancheteaza 15 cazuri de incendii de automobile. Jumatate dintre acestea au la mijloc o componenta financiara, estimeaza el.
Weydert spune ca departamentul in care lucreaza a mai angajat un functionar, pentru a putea face fata numarului crescut de cazuri care necesita o investigatie atenta. "Realitatea este aceea ca exista mai multe cazuri decat resurse necesare pentru a le putea rezolva", a declarat acesta.
Uneori, debitorii cauta ajutor pentru a putea pune in practica planul de a-si distruge proprietatile. In acest sens, procurorul general al districtului Fresno a formulat anul trecut acuzatii impotriva a 12 persoane, banuite de organizarea unui grup care incendia masini la cererea proprietarilor. Luna trecuta, politia din Southland a arestat trei persoane acuzate ca ar fi transportat o masina in Mexic, unde a fost dezasamblata si vanduta bucata cu bucata. Proprietarul acesteia se afla in urma cu plata ratelor catre banca.
Problemele cele mai serioase - datorita costurilor pe care le implica - sunt insa incendierile voluntare de locuinte. Semnele clasice ale unui incendiu intentionat sunt indepartarea din locuinta a animalelor de companie si a electronicelor scumpe.
In ultimul timp insa, investigatorii recurg la o noua metoda de depistare a actelor deliberate: un telefon catre banca pentru a afla statutul ipotecii acordate proprietarului. Totusi, situatia financiara a proprietarilor nu reprezinta un argument suficient, iar de multe ori cei acuzati de incendiere voluntara nu pot fi condamnati din lipsa de probe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO