Business Internaţional

Pepsi anunţă achiziţionarea producătorului de băuturi energizante Rockstar, într-o afacere de 3,85 miliarde de dolari

Pepsi anunţă achiziţionarea producătorului de...

Autor: Eduard Ivanovici

15.03.2020, 21:00 1076

PepsiCo a anunţat achiziţionarea producătorului de băuturi energizante Rockstar pentru 3,85 miliarde de dolari, într-o mişcare prin care gigantul american plănuieşte să îşi extindă gama de produse dincolo de băuturile carbogazoase tradiţionale, scrie Fortune.

Afacerea este una dintre primele mişcări strategice ale noului CEO din cadrul Pepsi, Ramon Laguarta, de când a început să ocupe funcţia de director executiv în 2018. Pepsi şi Rockstar aveau încă din 2009 un acord de distribuţie în America de Nord.

Pepsi şi bine-cunoscutul rival Coca-Cola se întrec de ani buni într-o cursă ce are ca scop reorientarea spre alte pieţe, în contextul în care cererea mondială de băuturi carbogazoase dulci continuă să scadă.  Anul trecut, Coca-Cola anunţa lansarea Coke Energy, mărindu-şi participaţia în cadrul Monster Beverage, unul dintre liderii mondiali de pe piaţa băuturilor energizante.

În 2018, Coca-Cola achiziţiona lanţul britanic de cafenele Costa Coffe pentru 5,1 miliarde de dolari.

Băuturile energizante, cunoscute pentru cantităţile mari de zahăr şi cofeină, au reprezentat un punct slab atât pentru Coca-Cola cât şi pentru Pepsi. Compania austrică Red Bull este lider indiscutabil la acest capitol, înregistrând 7,5 miliarde de băuturi vândute anual. Aproximativ 700 de milioane de băuturi sunt vândute pe an în Statele Unite, de zece ori mai mult decât vinde Rockstar.

Având în vedere contractele de sponsorizare, industria băuturilor energizante este asociată cu sporturile extreme, fapt ce a reprezentat un avantaj clar pentru branduri precum Monster. Luna trecută, compania a spus că vânzările din 2019 au crescut cu 10%.

Rockstar a fost fondat în 2001 de antreprenorul Russell Weiner şi este creatorul primei doze de 500 de mililitri de acest fel din lume.

Tranzacţia dintre Pepsi şi Rockstar va fi încheiată definitiv în prima jumătate a anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO