Business Internaţional

Performantele slabe ale economiilor din vest pun presiune asupra zlotului polonez

25.08.2008, 18:31 13

Zlotul polonez s-a depreciat la sfarsitul saptamanii trecute in fata monedei unice europene, pe fondul speculatiilor potrivit carora incetinirea economica din vestul Europei va reduce apetitul investitorilor pentru monedele din regiune, scrie Blooomberg.
Zlotul este a treia cea mai performanta moneda de pe pietele emergente. Cererea pentru produsele din segmentul industrial a inregistrat in iunie cea mai semnificativa scadere din ultimii sase ani, potrivit datelor institutului european de statistica de la Luxemburg. Publicarea datelor a impins moneda unica la un nivel si mai scazut in raport cu dolarul american.
"Declinul euro in fata monedei americane si speculatiile potrivit carora perspectivele de crestere economica a zonei euro se vor inrautati au determinat aceasta cursa in jos a zlotului", a explicat Grzegorz Maliszewski, economist la Bank Leumi in Varsovia. Aceasta situatie "a determinat investitorii sa-si transforme in lichiditati profiturile obtinute anterior pe aceste piete", a adaugat acesta.
Moneda poloneza a ajuns vineri pana la 3,3051 zloti pentru un euro, dupa ce incheiase saptamana anterioara la un nivel de 3,3339 zloti/euro. Zlotul s-ar putea intari pana la 3,20 unitati pentru un euro pana la sfarsitul anului, potrivit estimarilor lui Maliszewski.
Comitetul de politica monetara al bancii centrale de la Varsovia a respins luna trecuta o propunere privind majorarea dobanzii de referinta cu 0,25%, considerand ca o moneda nationala puternica si o incetinire a ritmului de crestere economica ar putea ajuta institutia sa mentina sub control rata inflatiei. Cel mai probabil actualul nivel al dobanzii de politica monetara va fi mentinut si in sedinta de saptamana viitoare, potrivit estimarilor economistilor.
In acelasi timp, forintul ungar a avut cea mai semnificativa crestere saptamanala din ultimele doua luni, apreciindu-se cu 2,3%, pana la 233,89 unitati pentru un euro.
Forintul este sprijinit de speculatiile potrivit carora nivelul dobanzii din Ungaria (mult mai ridicat decat in zona euro) va continua sa reprezinte un suport pentru operatiunile de carry trade, prin intermediul carora investitorii se imprumuta in zone cu dobanzi mici pentru a investi pe piete cu randamente mai ridicate.
Moneda ungara ar putea avansa pana la 225 de forinti pentru un euro pana la sfarsitul acestui an, in situatia in care se previzioneaza ca banca centrala de la Budapesta va mentine actualul nivel al dobanzii de referinta, de 8,5%, iar Banca Centrala Europeana da semne ca se pregateste de o reducere a dobanzii, in incercarea de a stimula cresterea economica a zonei euro.
Lira turceasca s-a apreciat pentru a doua saptamana consecutiv in fata dolarului, ajungand la 1,1866 unitati pentru un dolar, fata de 1,1873 unitati, cat atinsese pe 15 august. Lira a inregistrat in acest trimestru cea mai buna performanta dintre toate monedele tarilor emergente, in conditiile in care banca centrala a majorat dobanda de politica monetara pana la 16,75%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din randul tarilor emergente din punct de vedere economic.
In acelasi timp, coroana ceha si-a stopat declinul inregistrat patru saptamani consecutiv, fiind cotata la 24,422 unitati pentru un euro. Leul a avut un avans saptamanal de 0,6%, ajungand la 3,5283 unitati pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO