Business Internaţional

Pescarii europeni se alătură protestelor fermierilor

Pescarii europeni se alătură protestelor fermierilor

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2024, 00:00 46

Reprezentantul industriei pescuitului din Europa spune că pescarii rezonează la cererile fermierilor din UE şi susţin protestele comune organizate în Franţa şi Spania împotriva a ceea ce ei numesc „Diktatul de la Bruxelles“, scrie Euractiv.

„Europêche împărtăşeşte pe deplin frustrarea exprimată de fermieri faţă de politicile europene dezechilibrate şi nefuncţionale care ne sufocă afacerile în întreaga UE“, a declarat Daniel Voces de Onaíndi, director general al Europêche, principala organizaţie de lobby pentru pescuitul industrial din Europa.

Sâmbătă, 9 martie, fermierii şi pescarii au organizat o demonstraţie comună în nordul Franţei, în Boulogne-sur-Mer, principalul port pescăresc al Franţei. Organizată de Coordination rurale, uniunea agricolă cea mai ostilă guvernului francez, şi de Syndicat des chefs d’entreprises de la pêche, operaţiunea fără precedent a reunit 150 de tractoare şi câteva zeci de pescari. Sloganul lor: opriţi „Diktatul de la Bruxelles“.

Agricultura şi pescuitul sunt „două lumi paralele pe care Bruxellesul le sacrifică cu o dictatură care nu-şi mai protejează oamenii, ci îi răstigneşte“, a anunţat Coordination rurale. Manifestanţii cer retragerea standardelor de mediu, reducerea birocraţiei europene şi creşterea veniturilor.

Din motive similare, cele două sectoare au organizat deja o demonstraţie comună în faţa reprezentanţei Comisiei Europene din Madrid, Spania, pe 26 februarie 2024. Europêche consideră că pescarii şi fermierii europeni „au împărtăşit preocupările“ cu privire la reglementările europene excesive impuse atât de Politica Agricolă Comună (PAC) cât şi de Politica Comună pentru Pescuit (PCP). Exemplul emblematic este planul de acţiune pentru mediul marin, anunţat la 21 februarie de către Comisia Europeană pentru „protecţia şi restabilirea ecosistemelor marine pentru un pescuit durabil şi rezistent“. Planul sugerează statelor membre să interzică pescuitul la fund – cu drage, plase, traule  – în zonele marine protejate (AMP) până în 2030.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO