Business Internaţional

Pesimismul si performantele slabe ale economiei europene, piatre de moara pentru euro

07.04.2004, 00:00 15



Semnele de redresare a economiei americane, tot mai evidente in ultimile saptamani, au condus la o evolutie extrem de pozitiva a dolarului in raport cu moneda europeana, apreciaza BBC News.



O serie de statistici publicate la inceputul saptamanii au indicat o expansiune rapida a sectorului serviciilor in Statele Unite, la care s-a adaugat o revigorare peste asteptari a pietei fortei de munca. In contrast, economia zonei euro pare sa piarda cursa competitivitatii, inregistrand o dinamica mai mult decat modesta in majoritatea sectoarelor de activitate.



Fata de dolar, moneda europeana era tranzactionata la deschiderea sedintei de ieri la 1,2019$, foarte aproape de minima acestui an de 1,1980$, inregistrata in sedinta de luni.



Yen-ul s-a depreciat usor fata de euro, cazand de la 126,10 la 127,99 yeni/euro.



Potrivit unui raport prezentat la sfarsitul saptamanii trecute de Departamentul american al Muncii, numarul angajatilor a crescut cu 308.000 in luna martie. Avansul a stabilit un nou record pentru ultimii patru ani si a depasit de aproape trei ori estimarile analistilor.



In acelasi timp, raportul pesimist referitor la piata fortei de munca din Germania, la care s-au adauagat remarcile lui Lucas Papademos, vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), cu privire la posibilitatea unei reduceri a ratei de dobanda, au mentinut moneda euro aproape de minima acestui an. Saptamana trecuta, oficialii BCE au mentinut dobanda la 2%, minimul ultimilor 60 de ani.



Numarul somerilor in cea mai mare economie a Europei, Germania, a crescut in luna martie cu 44.000, depasind cele mai pesimiste asteptari. Nivelul agregat al somajului a urcat de la 10,3% la 10,4%.



"Nu vad nici un motiv pentru care companiile sa fie preocupate de angajari," a declarat consilierul guvernamental Bert Ruerup, referindu-se la performantele slabe ale economiei europene si la sentimentul de neincredere al companiilor in mediul de afaceri. Siemens, gigantul de inginerie ce detine o forta de munca de 170.000 de angajati, a anuntat recent ca intentioneaza sa renunte la 2,500 de muncitori, in timp ce operatorul de turism Thomas Cook a decis sa renunte la 10% din forta sa de munca.





Lira sterlina, mai tare ca euro



Moneda britanica a urcat in cursul sedintei de marti la maxima ultimilor 14 luni fata de euro, pe fondul speculatiilor privind o posibila majorare a dobanzii de catre Banca Angliei. Lira sterina s-a apreciat la 65,93 pence/euro, fata de cotatia anterioara de 66,10 pence. Fata de dolar, lira sterlina a castigat un cent, urcand la 1,8272$.



Cresterea economica a Marii Britanii a fost superioara majoritatii statelor din zona euro, in timp ce ratele ridicate ale dobanzii continua sa atraga investitori in active denominate in moneda britanica.



In cursul zilei de azi, oficialii Bancii Anglei vor lua o decizie privind modificare ratei dobanzii de referinta.





SUA tot mai optimiste



Declinul dolarului de la inceputul trimestrului patru al anului trecut si pana in prezent nu a fost rezultatul unei cresteri economice modeste in SUA, apreciaza economistii.



Economia americana s-a dovedit anul trecut extrem de dinamica, inregistrand o crestere sustenabila pe fondul unei inflatii scazute. Principala sursa de ingrijorare, cel putin pana acum, a fost situatia precara a pietei fortei de munca si deficitul bugetar urias acumulat prin importuri masive.



In urma publicarii raportului de vineri privind crearea a unui numar semnificativ de locuri de munca, investitorii au devenit mai optimisti si mai increzatori in moneda americana.



In acelasi timp, increderea directorilor executivi ai companiilor americane in economia nationala a urcat in primul trimestru la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, potrivit unui studiu realizat de institutul american privat de cercetare Conference Board.



Raportul contine opiniile a peste 100 de persoane care conduc firme din diferite domenii de activitate.



Indicele care reflecta increderea directorilor executivi in economie a urcat la 73, dupa ce a scazut la 66 in trimestrul al patrulea din 2003.



Potrivit Conference Board, acesta este cel mai mare salt inregistrat din perioada ianuarie-martie 1983. O valoare care depaseste nivelul 50 reflecta o atitudine predominant optimista.



Analistii sunt de parere ca aceasta evolutie ar putea motiva autoritatea monetara americana, Federal Reserve, de a creste rata dobanzii de referinta, aflata in prezent la 1%.



Potrivit sondaj realizat de Bloomberg, inflatia in SUA va consemna in acest an o crestere de pana la 2%, rata somajului va scadea la 5,4% iar economia isi va grabi avansul la 4,6%. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO