Business Internaţional

Peste 100 mil. dolari pentru găsirea unui brand de ţară care să te scape de asocierea cu un dictator feroce

Peste 100 mil. dolari pentru găsirea unui brand de ţară care să te scape de asocierea cu un dictator feroce. Nu este vorba de România

Trupa Girl's Generation, produsul mediatic sud-coreean cu cel mai mare succes la public, atat pe plan intern cat si regional.

Autor: Radu Racu

04.02.2012, 02:45 1506

Japonia are sushi, SUA are Hollywood şi hamburgerii, Parisul are croissantele şi Turnul Eiffel. Acum încercaţi să asociaţi Coreea de Sud cu ceva. Asemeni României, care se chinuie de mai bine de un deceniu să-si găsească un brand de ţară, Coreea de Sud se luptă să identifice un mesaj simplu pe care să îl promoveze pe plan extern, scrie BBC.

Toţi actorii implicaţi în campania de promovare a ţării, inclusiv Peter Kim, managerul desemnat de guvernul de la Seul pentru găsirea unui slogan, spun că o piedică majoră este divizarea ţării şi reputaţia proastă pe care le-o dau vecinii de la nord.

"Suntem între primele 13 economii din lume dar încă nu avem un brand unic", spune Peter Kim.

"Ştiţi cine este cel mai celebru coreean?", întreabă Cho Hyun-jin, preşedintele comisiei prezidenţiale pentru promovare în presa internaţională. "Este Kim Jong Il (dictatorul Coreei de Nord, care a condus ţara până luna trecută, când a decedat - n.red). Coreea de Nord este o ţară asociată cu lipsa de hrană, represiune politică şi ameninţare nucleară. Cu asta ne luptăm aici", spune oficialul.

Există voci care susţin şi că imaginea Coreei a fost mânjită şi de anumite programe occidentale, cum a fost celebrul serial de televiziune MASH. "În James Bond, Marea Britanie are cei mai buni spioni. În MASH Coreea este o ţară de lumea a treia", explică Cho, precizând totodată că lucrurile s-au schimbat radical în prezent. "Acum există Samsung, formaţii pop şi jucătorul de fotbal de la Manchester United Parrk-Ji-sung", notează Cho.

Coreea de Sud a experimentat în ultimii ani mai multe sloganuri promovate în limba engleză în presa internaţională, de la "Sparkling", "dynamic" şi "infinetly yours" la "Soul of Asia", care au costat circa 100 de milioane de dolari. Însă, în ciuda campaniilor susţinute, se pare că statul asiatic nu se bucură de o percepţie puternică pe plan extern. "Sunt prea multe politici de imagine care se schimbă des", spune Charlotte Horlyck, specialist în artă coreană de la London's School of Oriental and African Studies. "Nu există un mesaj coerent care să se întipărească în minte", consideră Horlyck.

Politicile de branding funcţionează cel mai bine atunci când consumatorii decid cu ce asociază un produs, spun experţi din piaţă, situaţie la care Coreea de Sud are probleme, pentru că pe de o parte susţine public rezultatele din studiile făcute, însă în culise deciziile sunt luate tot de membri ai unei comisii, fiecare trecut de 40 de ani, cu o imagine diferită.

În ciuda sincopelor de promovare, studiile arată că imaginea Coreei de Sud se îmbunătăţeşte, cu sprijin de la evenimente politice, cum a fost summitul G20 de la Seul. Gradul de "awareness" (în traducere aproximativă, înseamnă cât de "conştienţi" sunt consumatorii de un anumit produs, pe o scală dată - n.red.) a crescut cu 17%, reuniunea fiind una dintre cele mai bune campanii de marketing.

Singura problemă reală a Coreei de Sud, indicată de analişti de profil, este că lasă prea mult să se vadă în exterior că vor să-şi îmbunătăţească imaginea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO