Business Internaţional

Petrolul, mai scump decat in timpul razboiului din Golf!

28.02.2003, 00:00 10

Pretul petrolului a ajuns ieri la cel mai ridicat nivel de la ocuparea Kuweitului de catre Irak in 1990, sub presiunea reducerii vanzarilor de produse petroliere in Statele Unite la capacitatea minima necesara functionarii rafinariilor, spatiilor de stocare si a facilitatilor de distributie.
Departamentul american pentru energie a anuntat miercuri ca rezervele de petrol brut au scazut in Statele unite cu un milion de barili, la 271,9 milioane barili saptamana trecuta, aproape de minimul ultimilor 28 de ani.
Rezervele de combustibil pentru incalzire au scazut cu 3,9 milioane barili, la 36,1 milioane barili, cu 33% mai putin decat anul trecut, pe fondul cresterii cererii pentru combustibil folosit la incalzire, din cauza temperaturilor scazute din nord-estul SUA.
Petrolul tranzactionat la bursa new-yorkeza a crescut cu 40% fata de pretul inregistrat la sfarsitul lunii noiembrie, in contextul in care greva din Venezuele a redus considerabil cantitatea de petrol de pe piata, si Statele Unite se pregatesc sa forteze dezarmarea Irakului, al treilea producator de petrol din Orientul Mijlociu, accentuand astfel presiunile existente la nivel global. La New york pretul petrolului brut a crescut cu 7,2% in doua zile si cu 81% fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul temerilor legate de problemele potentiale de aprovizionare in cazul in care Statele Unite ataca Irakul.
"Situatia rezervelor in Statele Unite si in umele regiuni din Asia este foarte periculoasa", spune Tetsu Emori, analist specializat pe tranzactii cu marfuri la Mitsui Bussan Futures. "Este foarte simplu ca petrolul sa ajunga la 45$ sau chiar 50$ pe baril, o data cu izbucnirea razboiului din Irak", apreciaza Emori.
Cresterea pretului petrolului antreneaza cresterea preturilor la benzina, a combustibililor folositi pentru incalzire, si a celorlalte tipuri de combustibili, sporind costul energiei si al transporturilor, care afecteaza mai ales industria, consumatorii privati si companile aeriene. Consumatorii americani se vad astfel nevoiti sa faca fata celor mai ridicate preturi la produsele petroliere din ultimele doua decenii. Insa politicienii de la Washington elaboreaza proiecte pentru cresterea taxelor percepute pe aceasta categorie de produse. Daca planurile sunt aprobate de Congres, alti 25 de centi pe galon, in taxe de stat si federale, se vor adauga preturilor deja destul de piperate.
Rezervele de petrol in cadrul tarilor membre ale OECD (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) au scazut in decembrie cu 107 milioane barili sub nivelul inregistrat cu un an in urma, spune Agentia Internationala pentru Energie. Acum rezervele OECD sunt cu circa 125 milioane barili sub nivelul normal, in vreme ce in timpul razboiului din Golf (1991) se situau cu 125 milioane barili peste acelasi nivel, apreciaza un analist independent citat de Bloomberg. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO