Business Internaţional

Peugeot si Citroen pierd teren in Europa, iar japonezii il castiga

16.12.2003, 00:00 17



Vanzarile Peugeot si Citroen au scazut luna trecuta in Europa. Cele doua marci ale grupului francez PSA au coborat cu 11,9%, respectiv cu 8,2% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor Asociatiei constructorilor europeni de automobile (ACEA). Pentru aceeasi perioada, numarul inmatricularilor s-a diminuat cu 1,1%, pana la 1,04 milioane de unitati in luna noiembrie. Pentru cele 11 luni din 2003, scaderea este de 1,3%, pana la 13,2 milioane de autovehicule.



In acest context, lovitura este una violenta pentru PSA, care nu a reusit, de la inceputul acestui an, sa-si mareasca decat cu 0,1% cota de piata comparativ cu primele 11 luni din 2002.



Peugeot traverseaza o perioda delicata. Firma condusa de Frederic Saint - Geours va trebui sa faca fata scoaterii din productie a modelului 106, dar si sfarsitului de cariera a lui 406, in timp ce noul 407 nu este inca disponibil. Vanzarile modelului 206 s-au diminuat cu 3.100 de unitati, fie 8%. Lansat in urma cu cinci ani, best-seller-ul celor de la Peugeot incepe sa imbatraneasca.



Peugeot 307, care avea pana acum drum liber pe piata masinilor de clasa medie inferioara, va fi in curand surclasat de concurenta. Megane II sustine vanzarile grupului Renault, dar va avea de infruntat Opel Astra si cea de-a cincea versiune a Wolkswagen Golf. "Peugeot a scazut considerabil in Franta, Marea Britanie si Italia," a subliniat un purtator de cuvant al grupului PSA.



Citroen termina acest an mai prost decat l-a inceput, vanzarile din noiembrie 2003 fiind cu 8% mai slabe, dar tendinta anuala este una de crestere cu 3.8% punte procentuale. In schimb, constructorii japonezi si cei coreeni au mai mult succes in Europa. Nissan a vandut in noiembrie 30.445 de unitati, iar Toyota a depasit pragul de 50.000 de unitati. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO