Business Internaţional

Pfizer va lista divizia de medicină veterinară, cea mai mare ofertă pe bursă de la cea a Facebook

Pfizer va lista divizia de medicină veterinară, cea mai mare ofertă pe bursă de la cea a Facebook

Autor: Vlad Popescu

31.01.2013, 14:56 626

Oferta va începe joi, Zoetis scoţând la vânzare 86,1 milioane de acţiuni la preţuri în intervalul 22-25 dolari pe unitate. La mijlocul acestui interval, valoarea de piaţă a companiei ar fi de 11,8 miliarde de dolari.

La un preţ de 25 de dolari, listarea ar aduce companiei şi acţionarilor fonduri de 2,2 miliarde de dolari, cea mai mare ofertă publică derulată vreodată în industria medicinei veterinare.

Momentul ales pentru listarea Zoetis este favorabil, indicii bursieri de la New York fiind la maximele ultimilor 5 ani. Pfizer încearcă să simplifice structura grupului şi să se concentreze pe dezvoltarea de noi medicamente. Novartis şi Bayer au fost în cărţi anul trecut pentru preluarea Zoetis, potribit unor surse apropiate situaţiei, reflectând interesul ridicat pentru afaceri în industria îngrijirii animalelor şi medicinei veterinare.

Pfizer, cea mai mare companie farmaceutică din lume după vânzări (61,2 miliarde de dolari anul trecut), oferă pe bursă 17% din acţiunile Zoetis, cea mai mare listare după cea derulată anul trecut de Facebook, când reţeaua de socializare a atras 16 miliarde de dolari de la investitori şi a fost evaluată la peste 100 miliarde de dolari.

Acţiunile Zoetis vor debuta vineri la New York, listarea fiind intermediată de JPMorgan Chase, Bank of America şi Morgan Stanley.

Înfiinţată în 1952 de Pfizer, Zoetis a avut anul trecut vânzări de 4,3 miliarde de dolari, cu o cotă de piaţă de aproximativ 20%.

Pfizer a vândut anul trecut către grupul elveţian Nestle divizia de alimentaţie pentru nou-născuţi cu 11,9 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO