Business Internaţional

Piaţa imobiliară din cea mai mare economie a lumii se prăbuşeşte total iar populaţia suferă teribil. Creditele ipotecare au ajuns la cel mai mare nivel din 2001 încoace

Piaţa imobiliară din cea mai mare economie a lumii se...

Autor: Business Magazin

26.08.2023, 21:01 973

Ratele la creditele ipotecare au atins săptămâna aceasta un nou maxim al ultimelor două decenii, ceea ce face şi mai dificilă ieşirea pieţei imobiliare americane din încetinirea serioasă în care a intrat, scrie The Wall Street Journal.

Ipoteca medie fixă pe 30 de ani a venit cu o rată a dobânzii de 7,23%, potrivit datelor publicate joi de Freddie Mac. Unii debitori plătesc rate şi mai mari. Rata a fost de 7,09% în urmă cu o săptămână, prima dată când a depăşit 7% din toamna anului trecut.

Noul nivel ridicat este o răsturnare de situaţie faţă de acum doi ani, când ratele la credite erau sub 3%, aproape de minimele record. Milioane de oameni se grăbeau să cumpere case şi să se refinanţeze. Acum, finanţarea achiziţiei unei locuinţe tipice costă cu sute de mii de dolari mai mult ca dobândă.

Solicitările de credite ipotecare pentru cumpărare au scăzut la cel mai scăzut nivel din 1995. Vânzările de locuinţe existente au scăzut pentru a patra oară în cinci luni în iulie.

Ratele ipotecare, care au crescut în cea mai mare parte a anului trecut, şi-au reluat creşterea în ultimele luni, când Rezerva Federală a semnalat că nu se grăbeşte să relaxeze politica monetară. Economia a rămas puternică în era ratelor mai mari, ceea ce înseamnă că banca centrală ar putea menţine ratele ridicate sau le-ar putea ridica şi mai mult pentru a ţine sub control inflaţia.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO