Business Internaţional

Piaţa locuinţelor din Amsterdam dă semne de supraîncălzire

Piaţa locuinţelor din Amsterdam dă semne de...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.06.2016, 00:00 1135
Olanda, ţara maniei lalelelor de acum 400 de ani, şi-a văzut preţurile locuinţelor din capitală crescând cu aproape 21% în primul trimestru, scrie Bloomberg. Deşi vina cade în principal pe dezechilibrul sever dintre ofertă şi cerere, sunt semne care sugerează un posibil blocaj.

Pe o piaţă unde aproape jumătate din proprietăţi sunt deţinute de instituţii nonprofit, mai ales în ceea ce priveşte locuinţele sociale nu există suficientă ofertă pentru satisfacerea cumpărătorilor. După ce au scăzut cu 14% în cinci ani, preţurile şi-au revenit şi au depăşit nivelurile de dinainte de criză. „Piaţa locuinţelor din Amsterdam dă semne de supraîncălzire. Preţurile sunt absurde, dar nu mă aştept să scadă în viitorul apropiat”, spune Frans Schilder, specialist în politici imobiliare la Universitatea din Amsterdam. Orice locuinţă scoasă la vânzare în Amsterdam şi în împrejurimi este cumpărată imediat. Deficitul de ofertă este o consecinţă dureroasă a crizei financiare, care a limitat proiectele noi de construcţii şi a făcut ca mai multe familii să rămână  în capitală în condiţiile în care era mai greu de vândut locuinţe cu profit. 

În primul trimestru al acestui an, toate locuinţele intrate  pe piaţă au fost vândute, aproape jumătate dintre ele la preţuri mai mari decât cele cerute iniţial. Preţul cerut a crescut cu 5% în mai faţă de luna anterioară şi cu 25% în raport cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor oficiale.

Un alt motiv pentru care preţurile continuă să urce rapid este că Olanda e unică în sensul că încă permite cumpărătorilor să ia cu împrumut mai mult decât valorează locuinţa, fără plata vreunui avans. Aceasta înseamnă că cumpărătorii pot intra pe piaţă chiar dacă preţurile cresc. Spre comparaţie, în Marea Britanie mărimea sumei plătite în avans blochează intrarea pe piaţă pentru cei care vor să îşi cumpere o locuinţă pentru prima dată. Amsterdam nu este doar cea mai fierbinte piaţă din Olanda, ci şi una dintre cele cu cele mai rapide creşteri din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO