• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Business Internaţional

Pieţele financiare au în faţă un an 2022 complicat: creşterea inflaţiei, dobânzile mai mari şi noi perturbări la nivelul lanţurilor de aprovizionare vor alimenta volatilitatea

Pieţele financiare au în faţă un an 2022 complicat: creşterea inflaţiei, dobânzile mai mari şi noi perturbări la nivelul lanţurilor de aprovizionare vor alimenta volatilitatea

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2021, 14:00 345

Analiştii şi investitorii financiari spun că apariţia omicron a generat perspectiva unui început de an 2022 stagflaţionist, cu niveluri mai reduse de creştere economică în pofida intensificării presiunilor inflaţioniste. Criza energiei apasă de asemenea asupra economiilor Europei, notează The Guardian.

Dacă pandemia se va tempera în 2022, băncile centrale sunt aşteptate să majoreze dobânzile sau să-şi reducă programele de stimulente în încercarea aducerii sub control a inflaţiei.

“Inflaţia ridicată pune presiune pe băncile centrale, însă până la finalul anului 2022 vedem o stiuaţie foarte diferită, stagnarea devenind un risc mai mare decât stagflaţia”, arată analiştii Nomura.

Drept urmare, anul viitor va fi unul dificil pentru pieţe. “Ne aşteptăm ca pieţele financiare să se confrunte cu episoade de volatilitate ca urmare a condiţiilor financiare mai dure la nivel mondial”, potrivit lui Joost Beaumont, strateg în cadrul ABN Amro.

În ceea ce priveşte pieţele de obligaţiuni, titlurile guvernamentale cu maturitate mai mare vor avea cel mai mult de suferit, astfel că investitorii în obligaţiuni ar putea încerca să se protejeze privind către obligaţiuni cu maturitate mai mică, pieţe cu randamente mai ridicate şi fonduri strategice care au o abordare flexibilă.

Preţurile mai mari la energie din Europa şi Asia au împins inflaţia în sus în acest an, iar aceasta este aşteptată să se menţină ridicată pe termen scurt. Bill Blain, strateg la Shard Capital, arată că investitorii nu au luat în calcul criza de energie. “Pieţele subestimează masiv impactul pe care preţurile ridicate la energie îl vor avea asupra câştigurilor companiilor şi creşterii economiei mondiale”.

Europa este în mod deosebit vulnerabilă, în timp ce penele de energie şi impactul acestora asupra industriei chineze ar putea provoca noi probleme la nivelul lanţurilor de aprovizionare.

Acţiunile tech ar putea întâmpina probleme într-o lume cu inflaţie ridicată şi dobânzi mari.

O încetinire sau mai rău, o stagnare, a Chinei ar putea zgudui se asemenea pieţele în 2022. Un astfel de scenariu ar putea trage în jos preţurile materiilor prime.

Creşterea ratelor de vaccinare, în special de pe pieţele emergente, va fi crucială în lupta cu pandemia şi temperarea problemelor de aprovizionare, consideră Seema Shah, strategy la Principal Global Investors.

Există de asemenea riscul de turbulenţe geopolitice, cu acumularea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, tensiuni în creştere între Taiwan şi China şi alegerile din SUA şi Franţa.

Majoritatea bănilor de pe Wall Street anticipează o continuare a creşterii burselor de acţiuni în 2022.

Riscurile abundă însă odată cu apropierea noului an. “Principalele trei riscuri privesc o greşeală de politică ce ar putea provoca haos pe pieţele financiare, o tranziţie energetică dezordonată care ar duce la o creştere puternică a preţurilor anumitor materii prime şi o tulpină agresivă de coronavirus care ar scăpa protecţiei vaccinurilor”, avertizează analiştii Generali Investments.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803