Business Internaţional

Pieţele salută „soluţia grecească“ la problema datoriilor

Yanis Varoufakis, noul ministru grec de finanţe: „Le voi spune partenerilor noştri: ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi daţi-ne ceva spaţiu bugetar pentru a face aceasta, pentru că altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni mai degrabă o Grecie deformată decât reformată“

Yanis Varoufakis, noul ministru grec de finanţe: „Le voi spune partenerilor noştri: ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi daţi-ne ceva spaţiu bugetar pentru a face aceasta, pentru că altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni mai degrabă o Grecie deformată decât reformată“

Autor: Bogdan Cojocaru

04.02.2015, 00:03 2561
Bursa de la Atena a crescut ieri cu până la 10%, iar acţiunile băncilor, cel mai dur lovite de furtuna politică pro­vo­ca­tă în Europa de alegerile parlamentare greceşti de la sfâr­şi­tul lunii trecute, au urcat cu peste 17% după ce noul ministru de finanţe al ţării a indicat că guvernul nu va mai cere cre­di­to­rilor ştergerea datoriei, ci propune înlocuirea actualelor obli­gaţiuni cu unele care reduc costul serviciului datoriilor. Minis­trul a promis, de asemenea, că îi va lua la ţintă pe evazionişti.

Optimismul de la Atena s-a extins şi pe bursele din Spania şi Italia, ţări considerate a fi, ca şi Grecia, la periferia zonei euro.

Yanis Varoufakis, mi­nis­trul grec de finanţe din guvernul Syriza, o for­ma­ţiu­ne politică radicală de stân­ga, a propus intro­du­cerea unor obligaţiuni al că­ror randament variază în func­ţie de evoluţia eco­no­mi­că pentru a înlocui cre­ditele europene de bailout şi introducerea unor titluri „perpetue“, fără dată de ma­turitate şi al căror preţ fluc­tuează odată cu modi­fi­carea do­bân­zilor pe termen lung, pentru înlocuirea bon­durilor greceşti deţi­nute de Banca Centrală Eu­ro­peană. Planul lui Varou­fa­kis, prezentat pu­bli­caţiei de business Finan­cial Times, înseamnă că vor fi scutite de pierderi obli­ga­ţiunile deţinute de inves­ti­torii privaţi. Syriza a venit la putere promiţând că va rene­gocia acordul de bail­out al ţării pentru ter­mi­na­rea austerităţii şi pentru reducerea muntelui de datorii ale ţării.

Comentariile ministrului vin într-o perioadă în care au apărut speculaţii că liderii europeni şi BCE vor forţa prin tăierea finanţării băncilor noul guvern, cu politică puternic antiausteritate, să respecte angajamentele asumate faţă de creditori de cabinetul anterior. Planul lui Varoufakis a trezit speranţe pe pieţe că Atena, care are o datorie externă de

315 mi­liarde de euro, va ajunge la un compromis cu creditorii din zona euro, scrie CNBC.

În acest context, yieldurile obligaţiunilor elene cu scadenţa la 10 ani, de referinţă pentru costurile de finanţare ale ţării, au scăzut de la 11,3% luni la 10,4% marţi.

„Piaţa speră că negocierile greceşti privind condiţiile de bailout vor decurge lin. Există semne că se lucrează la un compromis şi că nu va fi niciun fel de default“, a explicat pentru Thomson Reuters Gerhard Schwarz, analist la Baader Bank.

Şi randamentele obligaţiunilor altor state din zona euro au scăzut, dar nu la fel de spectaculos precum cele germane. Yieldurile bund-urilor nemţeşti cu scadenţa la zece ani au ajuns mai mici decât cele ale Japoniei pentru prima dată în istorie, la 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO