Business Internaţional

Pieţele se comportă de parcă recesiunea este inevitabilă în SUA. Investitorii n-au mai fost atât de pesimişti de la criza financiară din 2008

Pieţele se comportă de parcă recesiunea este...

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2019, 00:04 542
Ar fi oare posibil de explicat ce se întâmplă pe pieţe fără a face referire la escaladarea conflictului comercial dintre SUA şi China? John Authers, editorialist Bloomberg, începe să creadă că da.

Pieţele de obligaţiuni se comportă poate ca şi când ceva îngrozitor este pe cale să se întâmple pentru că traderii se tem cu adevărat că ceva îngrozitor se va întâmpla.

Authers enumeră mai mulţi indicatori care ar semnala o recesiune inevitabilă în SUA.

Empire State Manufacturing Index al Fed New York a înregistrat cel mai puternic declin lunar de la ultima recesiune. Acesta nu scade atât de mult fără a previziona o recesiune iminentă.

Condiţiile industriei americane de camionaj, considerate adesea drept un indicator major pentru sectorul manufacturier, nu arată nici ele prea bine. Metalele industriale oferă un alt indicator puternic al recesiunii. Subindicatorul Bloomberg Industrial Metals sugerează că optimismul privitor la creştere ce a însoţit primul an de mandat al lui Trump s-a disipat.

Analizând piaţa americană de acţiuni, observăm tipul de performanţă care ar fi de aşteptat înaintea unei recesiuni, chiar dacă piaţa ca întreg continuă să performeze robust, scrie John Authers.

Investitorii tind să nu cumpere acţiuni ale companiilor de utilităţi la o scară ca cea înregistrată recent dacă nu sunt pesimişti.

Potrivit unui studiu recent realizat de Bank of America Merrill Lynch, investitorii nu au mai fost atât de pesimişti de la criza financiară din 2008. Alocările pentru acţiuni au înregistrat a doua mare scădere din istorie, în timp ce deţinerile de cash au consemnat cea mai puternică creştere de la criza datoriilor din 2011.

Îngrijorările privitoare la războiul comercial, o posibilă recesiune şi ìimpotenţa politicii monetareî au contribuit la acest sentiment, potrivit Bank of America.

Investitorii sunt din ce în ce mai pesimişti şi cu privire la perspectivele celei mai mari economii europene, cea germană. Optimismul acestora a suferit o deteriorare dramatică în iunie după ce banca centrală a ţării a anticipat că economia se va contracta în acest trimestru.

Indicatorul ZEW al încrederii a scăzut la -21,1 în iunie, cu mult sub aşteptările economiştilor.

Există o ìnesiguranţă crescută cu privire la evoluţia viitoare a economiei mondiale", a declarat Achim Wambach, preşedinte ZEW. "Intensificarea conflictului dintre SUA şi China, riscul crescut al unui conflict militar în Orientul Mijlociu şi probabilitatea în creştere a unui Brexit fără acord aruncă o umbră asupra perspectivelor economiei mondiale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO