Business Internaţional

Planul lui Osborne de 100 mld. lire pentru economia Angliei

Planul lui Osborne de 100 mld. lire pentru economia Angliei

Autor: , Marius Oncu

15.06.2012, 14:54 793

George Osborne a anunţat planurile sale pentru susţinerea economiei britanice, în valoare de 100 de mld. lire, prevăzând riscul înrăutăţirii climatului din zona euro.

Oficialul a declarat că împreună cu Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), pune la cale un plan de evitare a turbulenţelor din Uniunea Europeană ce ar putea duce la o adevărată criză a creditelor şi rate ale dobânzilor ridicate în Marea Britanie.


Planul lui Osborne este menit să profite de rezultatele disciplinei fiscale din Anglia şi de credibilitatea obţinută pe pieţele de capital aplicând o politică monetară agresivă de ieftinire a creditelor pentru persoane fizice şi juridice.

Agenda lui Osborne cuprinde următoarele priorităţi:


-o relaxare cantitativă care implică tipărire de monedă, lucru realizabil printr-o schemă de finanţare pentru creditare a Băncii Angliei, micşorând costurile de finanţare a băncilor din sistem în schimbul unor angajamente de creditare. Trezoreria susţine că programul poate genera credite în valoare de aproximativ 80 de miliarde delire.
-O schemă de urgenţă ce furnizează lichidităţi băncilor pe şase luni, în tranşe de nu mai puţin de 5 miliarde de lire pe lună.

Pe lângă măsurile Băncii Angliei, Trezoreria analizează folosirea activelor din portofoliu pentru a subscrie o parte a riscului pntru noile construcţii de locuinţe şi investiţii în infrastructură în următoarele săptămâni.

Programul "finanţare pentru împrumuturi" urmează să devină operaţional "în câteva săptămâni" şi va asigura finanţare pe termen lung pentru bănci sub nivelul din piaţă. Sprijinul va fi condiţionat de "rezultatele băncilor în a susţine sau în a creşte creditarea pentru sectorul nefinanciar din Marea Britanie în actuala perioadă de incertitudine ridicată".


George Osborne este adeptul unei politici fiscale draconice pe care nu are de gând s-o schimbe, asumându-şi după părerea sa, un risc real şi semnificativ. "Credibilitatea este un lucru greu de câştigat şi uşor de pierdut, pierderea ei ar fi extrem de costisitoare", a declarat Osborne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels