Business Internaţional

În plină epocă de aur a prosperităţii germane, economiile est-europene se îndreaptă spre cel mai bun an pentru creştere de la marea criză încoace. Experţii văd şi nori la orizont: „Sunt semnale clare de suprautilizare a capacităţii economice.“

Consilierii economici ai Berlinului au avertizat că „sunt semnale clare de suprautilizare a capacităţii economice“, ceea ce înseamnă că ei văd pericole de supraîncălzire.

Consilierii economici ai Berlinului au avertizat că „sunt semnale clare de suprautilizare a capacităţii economice“, ceea ce înseamnă că ei văd pericole de supraîncălzire.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.11.2017, 00:06 722

Germania este cel mai mare partener comercial al celor mai mari economii est-europene, inclusiv al României, iar pentru unele dintre acestea este şi cel mai important investitor.

Estul este dependent economic de Germania şi de aceea expansiunea, dar şi şocurile din economia germană se transmit în Est.

Cu excepţia unei scăderi în al doilea trimestru din 2012, economia Germaniei creşte de opt ani. Rata şomajului este la cel mai redus nivel de după reunificarea ţării, iar economiştii se aşteaptă la noi minime. În cinci ani, cea mai mare economie europeană va ajunge la ocuparea integrală a forţei de muncă.

Actuala creştere economică rivalizează cu cea din perioadele de miracol economic de după al Doilea Război Mondial. Germania este în plină epocă de aur a prosperităţii, iar statele est-europene profită din plin de aceasta. România, Cehia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt toate dependente, la comerţ internaţional, de ecomomia germană.  După cum remarcă Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Europa de Est, propulsată de cererea din zona euro şi de creşterile salariale, se îndreaptă spre cel mai bun an pentru creştere economică de la izbucnirea marii crize încoace. Experţii văd şi pericole în calea expansiunii economice germane. Unul este lipsa investiţiilor.

Anul trecut, Germania a fost cel mai mare partener la export al României, primind 22% din exporturile româneşti. De asemenea, 21% din importurile româneşti au venit din Germania. În primele şapte luni ale acestui an, România a exportat în Germania în valoare de 8,3 miliarde de euro (pondere de 23% din total) şi a importat de 8,5 miliarde de euro (pondere de 20%).

Cea mai mare economie est-europeană absoarbe 14% din exporturile Bulgariei, 28% din cele ale Ungariei, 27% din cele ale Poloniei şi 32% din cele ale Cehiei. De altfel, influenţa Germaniei asupra econo­miilor Cehiei, cea mai dezvoltată din Est, şi Poloniei, este uriaşă.

Germania este cel mai mare investitor din Cehia, o economie puternic industrializată. Investitorii germani consideră că Cehia este cea mai atractivă ţară din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui sondaj efectuat în urmă cu doi ani de Camera de Comerţ şi Industrie ceho-germană. Un alt studiu, realizat în cam aceeaşi perioadă, dar de Camera de Comerţ polono-ger­ma­nă, spucă că Polonia este cel mai atractiv pertener de investiţii al Germaniei în ECE. Cert este că Germania este cel mai mare investitor străin din Polonia (în cazul României cel mai mare investitor este Olanda, ţară care stăpâneşte paradisuri fiscale). În Polonia au operaţiuni peste 6.200 de firme cu capital german, care au acolo aproximativ 300.000 de angajaţi. Lanţurile de retail germane sunt prezente pe piaţa poloneză încă din anii 1990. Tot acolo Volkswagen, companie germană şi cel mai mare producător auto european, are o fabrică. Totodată, peste 1.700 de companii comerciale cu capital polonez au operaţiuni în Germania. Cele mai mari dintre acestea sunt producătorii de chimicale Ciech şi Boryszew, producătorul de cupru KGHM, producătorul de echipament minier Kopex şi compania de rafinare PKN Orlen. Comerţul dintre Germania şi Polonia a ajuns anul trecut la un nivel record.

În Ungaria lucrează 6.000 de companii germane, cu 300.000 de angajaţi. Şi acolo Germania este cel mai mare investitor.

Germania a jucat un rol hotărâtor în dezvoltarea economică a Europei de Est şi va continua să joace. De aceea, pentru regiune este important ca Germania să crească în continuare.

După al Doilea Război Mondial, Germania a trecut prin două perioade de creştere economică prelungită, scrie Handelsblatt. Prima, Wirtschafts­wunder, sau miracolul economic, este deceniul de reconstrucţie de după război, iar a doua este boom-ul care a urmat căderii Zidului Berlinului în 1989.

Pentru reconstrucţia economică şi socială a fostei Germanii comuniste, Germania de Vest a investit peste 1.000 de miliarde de euro. Acestor perioade de activitate economică extraordinară economiştii adaugă o a treia: boom-ul remarcabil care a început cu 2009. Analiştii proiectează că în cinci ani rata şomajului va ajunge la 3,5%, ceea ce înseamnă, după orice criteriu, că economia va ajunge la ocuparea integrală a forţei de muncă.

Economiştii văd însă şi nori la orizont: lipsa de investiţii pe termen lung, o reţea de comunicaţii ineficientă care împiedică companiile să intre în lumea Internetului Lucrurilor, în care dispozitivele smart vor comunica între ele, şi inflaţia slabă care-i afectează pe cei cu economii. 

Consiliul celor cinci „înţelepţi“ într-ale economiei, consilieri pentru guvernul german în ceea ce priveşte politicile economice, estimează că economia Germaniei va creşte cu 2% anul acesta şi va accelera la 2,2% anul viitor.

Înţelepţii au avertizat însă că economia riscă să se supraîncălzească, potrivit unei analize a consiliului văzută de Handelsblatt.

„Sunt semnale clare că este suprautilizată capacitatea economică“, se arată în analiza citată.

Unii analişti germani se tem că fără o intervenţie pentru răcirea economiei, Germania riscă să rămână captivă într-un ciclu inflaţionist.

„Înţelepţii“ spun că Banca Centrală Europeană ar trebui să înceapă curând să-şi restrângă achiziţiile de active şi să publice o strategie de normalizare a politicii monetare expansioniste.

„Din perspectiva evoluţiilor macroeconomice, BCE ar trebui să-şi reducă rapid achiziţiile şi să le pună capăt mai devreme.“ Economiştii germani se numără printre cei mai duri critici ai politicilor monetare expansioniste ale BCE. Dobânzile aflate aproape de zero ale BCE lasă economiile germanilor fără valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO