Business Internaţional

Pliva respinge oferta de 1,6 mld. euro din partea Actavis

30.03.2006, 00:00 10

Conducerea companiei croate de produse farmaceutice Pliva a respins oferta venita din partea companiei islandeze Actavis, informeaza Financial Times.

Actavis a cumparat marti producatorul roman de medicamente oncologice Sindan.

Oficialii croati au refuzat cele 1,6 miliarde pe care Actavis ar fi fost dispusa sa le ofere. Reprezentantii Pliva critica faptul ca, in urma ultimelor companii achizitionate, Actavis si-a sporit valoarea datoriilor. "In mod evident, nu avem de-a face cu o oferta prietenoasa de preluare", declara membrii companei croate.

Aceste remarci vin in conditiile in care consolidarea din sectorul farmaceutic din Eropa se intensifica. Astfel, compania franceza Sanofi-Aventis a achizitionat in schimbul sumei de 430 mil. euro 25% din totalul actiunilor companiei farmaceutice cehe Zentiva. Totodata, compania indiana Ranbaxi a cumparat dreptul de a-si pune brandul pe produsele companiei italiene GlaxoSmithKline.

In urma unei intalniri care a avut loc la Zagreb pentru a discuta cu investitorii, CEO-ul Actavis, Robert Wessman, a declarat pentru Financial Times ca, in ciuda tuturor zvonurilor aparute, tratativele purtate cu membrii conducerii Pliva s-au desfasurat pe un ton amiabil. De asemenea, acesta nu exclude posibilitatea de a-si mari oferta pentru achizitionarea companiei croate, in conditiile in care reprezentantii Pliva vor demonstra ca au elaborat un plan de afaceri care sa depaseasca asteptarile islandezilor.

Robert Wessman a mai anuntat ca intentioneaza sa listeze compania pe care o conduce si pe bursa din Zagreb. Mai mult decat atat, acesta a mentionat ca preluarea companiei Pliva va avea ca beneficii asigurarea unui numar mare de locuri de munca si atragerea investitorilor straini. "Discutiile pe care le-am purtat pana acum cu reprezentantii Pliva s-au desfasurat de fiecare data pe un ton degajat si acesta este inca unul dintre motivele pentru care suntem optimisti in ceea ce priveste achizitionarea acestei companii. In urma preluarii am deveni a treia companie din lume ca importanta in domeniul produselor farmaceutice", declara Wessman.

Presedintele Actavis a tinut sa mentioneze si faptul ca pana acum compania sa nu detine actiuni in cadrul grupului Pliva. In viitorul apropiat urmeaza sa se decida daca sa initieze o politica mai agresiva in ceea ce priveste oferta de achizitionare sau sa se retraga, conform dorintelor exprimate de reprezentantii companiei croate.

Analistii considera ca investitorii manifesta un interes sporit fata de companiile farmaceutice din Europa de Est, intrucat exista un raport de inversa proportionalitate intre productia ieftina si preturile ridicate ale medicamentelor.

In acelasi timp, reprezentantii Sanofi-Aventis au declarat ca vor achizitiona un pachet majoritar de actiuni din cadrul companiei Zentiva, devenind astfel cel mai mare actionar intr-o companie care are un profit net de 65 de milioande de euro, obtinut in urma vanzarilor de 410 milioane de euro de anul trecut.

Oficialii Ranbaxy au anuntat ca, incepand cu data de 1 aprilie, vor prelua controlul asupra diviziei GSK din Italia, Allen, care a avut in luna ianuarie vanzari de 5 milioane de euro. Reprezentantii companiei indiene considera ca piata italiana de medicamente are printre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din Europa, cu o valoare de 350 de milioane de dolari, in anul 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO