Business Internaţional

Poliţia rusă a reţinut peste 450 de persoane la protestele de susţinere a lui Navalnîi

Poliţia rusă a reţinut peste 450 de persoane la...

Autor: Dorin Oancea

31.01.2021, 12:01 42

Poliţia a reţinut duminică peste 450 de persoane la manifestaţiile din Siberia şi Orientul Îndepărtat din Rusia, în condiţiile în care susţinătorii lui Alexei Navalnîi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de arestarea acestuia, conform Reuters.

Mitingurile, care urmează să aibă loc şi la Moscova şi alte oraşe duminică, urmează protestelor ample care au avut loc weekendul trecut şi fac parte dintr-o campanie pentru eliberarea cel mai proeminent adversar al preşedintelui Vladimir Putin.

Politicianul de opoziţie a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde se recuperase după o a fost otrăvit vara trecută. El îl acuză pe Putin că şi-a ordonat crima, ceea ce Kremlinul neagă.

Poliţia a declarat că protestele nu au fost autorizate şi că va interveni, la fel ca în weekendul trecut. Peste 4.000 de persoane au fost reţinute săptămâna trecută, potrivit OVD-Info, un grup de monitorizare a protestelor.

În Vladivostok, poliţia a împiedicat protestatarii să intre în centrul oraşului, forţându-i să se mute pe malul mării.

Înregistrările video au arătat protestatarii scandând „Putin este un hoţ” în timp ce mergeau pe gheaţă la temperaturi de aproximativ -13 grade Celsius.

În Tomsk, oraşul siberian pe care l-a vizitat Navalnîi înainte de a se prăbuşi brusc în timpul unui zbor intern în august anul trecut, manifestanţii s-au adunat în faţa unei săli de concerte şi au scandat „Eliberaţi-l!” şi a ridicat steaguri ruseşti.

OVD-Info a declarat că poliţia a reţinut până acum 465 de persoane, dintre care 108 în Vladivostok.

Zeci de oameni din oraşul Yakutsk din estul siberian au manifestat la temperaturi de -42 de grade Celsius.

În centrul Moscovei nunge şi este o linişte stranie, după ce poliţia a luat măsuri pentru a opri circulaţia în zona unde ar trebui să aibă loc manifestaţia şi a închis unele staţii de metrou.

Protestatarii plănuiseră să se adune lângă Kremlin şi sediul central al FSB, succesorul KGB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO