• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Business Internaţional

Polonia lansează strategii după strategii în încercarea disperată de a-şi creşte rata natalităţii, una dintre cele mai scăzute din UE

Polonia lansează strategii după strategii în încercarea disperată de a-şi creşte rata natalităţii, una dintre cele mai scăzute din UE

Autor: Catalina Apostoiu

22.06.2021, 00:05 520

Guvernul polonez a anunţat o nouă strategie demografică în cel mai recent efort de impulsionare a ratei natalităţii şi întăririi familiilor, relatează The First News. Programul este menit să protejeze noii părinţi la locul de muncă, dar şi să le asigure locuinţe, servicii de îngrijire a copiilor şi stimulente financiare.

Polonia, cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din UE, are o societate în scădere şi în curs de îmbătrânire. Agenţia de statistică a guvernului estimează că populaţia acesteia va scădea sub 34 de milioane de persoane de la aproape 38 de milioane în prezent până în 2050.

Diverse politici „pro-familie“ lansate în ultimii ani, în special schema de beneficii pentru copii 500Ă, nu au reuşit să crească numărul de naşteri, după cum recunoştea şi guvernul ţării anul trecut. Guvernul speră însă că ultimul program „Strategia demografică 2040“ va „întări Polonia“, după spusele pre­mierului ţării Mateusz Morawiecki.

„Familia este un microcosmos, o mică societate. Modul în care sunt crescuţi copiii într-o familie afec­tează viitorul societăţii“, a declarat acesta.

Cele trei obiective centrale ale noii strategii vizează „întărirea familiei“, „înlăturarea barierelor pentru părinţii care vor să aibă copii“ şi simplificarea politicilor la nivel central şi local.

Ţintele specifice ale pro­gra­mului, care vor intra într-un stadiu de consultare publică, includ garanţii de muncă flexibilă pentru gravide şi părinţi cu copii de până la patru ani. Urmează de asemenea să fie asigurat un program redus, fiind interzis angajatorilor să facă discriminare împotriva acestora.

Mamele care se întorc din concediu de maternitate vor fi de asemenea protejate prin faptul că nu vor putea fi disponibilizate timp de 12 luni. Taţii de asemenea nu vor putea fi disponibilizaţi până la prima aniversare a copilului şi nici în timpul perioadei de sarcină dacă părinţii sunt căsătoriţi.

Marlena Malag, ministrul polonez pentru familie şi politică socială, a declarat că asigurarea unei locuinţe, politica fiscală, locurile de muncă stabile şi îngrijirea copiilor reprezintă principalele provocări cu care se confruntă familiile poloneze. Aceasta a promis „acţiuni specifice“ care să se adreseze acestor provocări.

Malag a remarcat de asemenea că se are în vedere acordatea unei sume de 12.000 de zloţi (2.640 euro) părinţilor pentru cel de-al doilea şi următorii copii cu vârste cuprinse între 12 şi 36 de luni.

Şi Ungaria cheltuie masiv pentru a-şi creşte natalitatea. Guvernul premierului Viktor Orban a naţionalizat clinicile de fertilitate, a înlesnit accesul la credite generoase pentru cuplurile care promit să aibă un copil în viitorul foarte apropiat şi acordă fiscalităţi fiscale pe viaţă pentru femeile cu patru sau mai mulţi copii.

Recent, guvernul ungar a lansat o „consultare naţională“ concentrată pe economie, incluzând un plan de acordare de reduceri fiscale pentru familii de până la 2 miliarde $ la începutul anului viitor.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389