Business Internaţional

Polonia spune că nu e pregătită să adopte euro după ce banca centrală a caracterizat uniunea monetară ca fiind o greşeală

Polonia spune că nu e pregătită să adopte euro după ce banca centrală a caracterizat uniunea monetară ca fiind o greşeală

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale a Poloniei: Nu are niciun sens să ne alăturăm uniunii monetare dacă nu suntem convinşi că aceasta nu se va destrăma. AFP/ Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

22.10.2012, 00:03 637

Polonia, cea mai mare economie emergentă din Uniunea Europeană, nu este pregătită să intre în zona euro, a declarat guvernatorul băncii centrale a Poloniei Marek Belka, care a afirmat anterior că înfiinţarea uniunii monetare a fost o greşeală şi că euro a apărut din cauza volatilităţii cursurilor de schimb din anii de dinaintea introducerii monedei unice. Polonia este singurul stat comunitar care nu a intrat în recesiune de la declanşarea crizei.

"Polonia se vede ca viitor membru al zonei euro, însă nu se grăbeşte din mai multe motive, în principal fiindcă nu este pregătită", a spus Belka la o conferinţă internaţională cu tema "Reconfigurarea Europei în viziunea Europei Centrale şi de Est". El a precizat că ţara sa trebuie să fie sigură că zona euro este o structură stabilă, potrivit publicaţiei Warsaw Business Journal.

"Nu are niciun sens să ne alăturăm uniunii monetare dacă nu suntem convinşi că aceasta nu se va destrăma. Vrem să fim siguri că proiectul zonei euro este ireversibil şi atunci vom iniţia pregătirile pentru aderare", a concluzionat guvernatorul polonez.

În plus, guvernatorul a susţinut că în ultimul an au fost făcute progrese privind integrarea Europei, dar rămâne de văzut dacă liderii europeni au destulă voinţă politică pentru a finaliza uniunea monetară.

"Riscul destrămării uniunii monetare nu a dispărut în totalitate, însă Europa rezistă", a precizat Belka la o conferinţă internaţională a bancherilor centrali, citat de Wall Street Journal. El a adăugat că în prezent există mai multă încredere că defectele şi neconcordanţele interne pot fi remediate şi că se poate îmbunătăţi coordonarea economică. De asemenea, a spus Belka, există voinţă politică şi capacitate pentru a îmbunătăţi proiectul european, însă pentru ca aceste lucruri să fie finalizate este nevoie de mai multă determinare.

Declaraţiile lui Belka vin după ce la reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale acesta a criticat aspru moneda unică şi uniunea monetară.

"Ce ar putea face ca euro să fie atractiv pentru Polonia? Răspunsul nu ar fi unul absolut serios, dar după ce vedem că nu se va mai paria pe prăbuşirea zonei euro şi că economia spaniolă reîncepe să crească, atunci vom lua în considerare stabilirea de obiective şi proceduri, deoarece abia atunci putem avea încredere că intrăm în ceva ce nu va dispărea", a afirmat Belka, citat de Thomson Reuters.

Afirmaţiile guvernatorului sunt susţinute şi de ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski, care a declarat într-un interviu acordat la începutul acestei luni publicaţiei Financial Times că Polonia nu este interesată să se alăture unei uniuni monetare care s-ar putea destrăma, adăugând că programul BCE de achiziţie nelimitată de obligaţiuni a redus riscul declanşării unei catastrofe în zona euro.

"Cei mai importanţi paşi au fost făcuţi, dar aceasta nu înseamnă că nu mai sunt şi alte măsuri care trebuie luate înainte de a putea adera la zona euro în sigu­ranţă", a spus Rostowski.

Polonia va îndeplini criteriile de convergenţă pen­tru intrarea în zona euro în 2015, la sfârşitul man­da­tului actualului parlament, potrivit ministrului afa­ceri­lor externe Radoslaw Sikorski, citat de Warsaw Voice.

Guvernul polonez face tot ce este necesar pentru a îndeplini criteriile tratatului de la Maastricht care prevăd stabilitatea preţurilor, situaţia finanţelor publice, participarea la mecanismul european al ratelor de schimb - anticamera adoptării euro - şi convergenţa ratelor dobânzii.

Potrivit raportului de convergenţă din mai 2012, care analizează datele din 2011, Polonia îndeplineşte doar un singur criteriu din cele patru, cel referitor la convergenţa ratelor de dobândă.

"În perioada de referinţă aprilie 2011-martie 2012, ratele dobânzilor pe termen lung s-au situat, în medie, la 5,8%, valoare egală cu valoarea de referinţă de 5,8% corespunzătoare criteriului de convergenţă privind ratele dobânzilor", se arată în raportul BCE. În ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor, inflaţia din Polonia s-a situat la 4%, cu mult peste valoarea de referinţă de 3,1%. Statul est-european nu respectă nici condiţia privind deficitul bugetar, care a fost de 5,1% din PIB în 2011, cu mult peste pragul de 3%. Polonia îndeplineşte însă criteriul referitor la datoria publică, aceasta reprezentând anul trecut 56,3% din PIB, sub limita de 60% admisă. Însă "Următorul guvern va trebui să evalueze în mod raţional dacă problemele din zona euro au fost rezolvate, astfel încât Polonia să poată introduce moneda unică în siguranţă", a spus Sikorski. De asemenea, el a menţionat că guvernul de la Varşovia va ratifica pactul fiscal european la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO