Business Internaţional

Polonia vrea mai mulţi militari americani: Varşovia şi Washingtonul se apropie de semnarea unui acord prin care să fie suplimentată prezenţa militarilor americani în Polonia

Polonia vrea mai mulţi militari americani: Varşovia şi...

Autor: Mihai Draghici

31.05.2019, 18:19 141

Varşovia şi Washingtonul se apropie de ajungerea la un acord privind intensificarea prezenţei militare americane în Polonia, iar anunţul ar putea fi făcut când preşedintele polonez Andrzej Duda se va întâlni luna vitoare cu omologul său din SUA, Donald Trump, afirmă surse citate de Financial Times.

Acordul, rezultatul unor luni de negocieri intense între cei doi aliaţi, va suplimenta cu cel puţin 1.000 de militari prezenţa SUA în Polonia, pe flancul estic al NATO, în contextul în care în prezent prezenţa este la nivelul de 4.500 de militari.

Suplimentarea efectivelor va fi însoţită de consolidarea capabilităţilor militare din Polonia, urmând să fie introdusă o componentă a forţelor speciale şi să fie construit un complex ultramodern de antrenamente.

Alarmaţi de incisivitatea Rusiei, oficialii polonezi au lansat anul trecut un efort concertat pentru a convinge Statele Unite să instituie o prezenţă militară permanentă în Polonia. Andrej Duda a sugerat ca baza militară să se numească "Fort Trump", iar Polonia a oferit o finanţare de două miliarde de dolari.

Acordul dintre cele două ţări nu prevede construirea unui singur complex, ci distribuirea trupelor americane în mai multe baze. Oficialii polonezi vorbesc despre o prezenţă militară "durabilă" în naţiunea central-europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO