Business Internaţional

Porsche isi mareste participatia la VW la 27,4%

17.11.2006, 17:16 25

Porsche si-a crescut partea pe care o detine la Volkswagen la 27,4% si a lasat sa se inteleaga ca ar putea achizitiona in curand un nou pachet de actiuni ale VW, scrie BBC News.
Porsche a cumparat un pachet de 21,2% din VW anul trecut, afirmand ca aceasta ultima miscare il va proteja si va asigura independenta VW.
Ar putea in curand sa-si creasca partea sa la 29,9%, chiar sub pragul unei oferte formale de preluare.
Dar influenta Porsche este limitata din cauza legilor care impiedica pe oricine altcineva in afara de guvernul regional din landul Saxonia Inferioara, sa detina 20% din numarul de voturi de la VW.
Sub influenta unei legi vechi de 50 de ani - cunoscuta ca legea VW - unii actionari de la VW au mai multe voturi decat altii.
Masura da autoritatilor din Saxonia Inferioara drept de veto pentru deciziile cheie care afecteaza VW, Porsche fiind impotriva acestui lucru.
Premierul Saxoniei Inferioare, Christian Wuff, este un puternic sustinator al legii VW, afirmand ca protejeaza fabricile companiei din tara. Comisia Europeana a afirmat insa ca masura este anticoncurentiala, o pozitie pe care Porsche a sprijinit-o. Curtea de Justitie Europeana a decis sa anuleze legea printr-o decizie care este asteptata sa fie luata luna viitoare, ceea ce le-ar permite celor de la Porsche sa exercite o influenta mai mare asupra deciziilor ce urmeaza sa fie luate.
Ar putea lasa VW deschisa pentru o eventuala preluare, desi Porsche a afirmat ca nu este interesata sa cumpere VW, cel mai mare producator de autoturisme din Europa, ci vrea ca aceste doua firme sa ramana independente.
Consiliul de administratie al Porsche a dat unda verde managementului sa creasca partea pe care o detine la VW la 29,9%, desi nu este certa data la care se va intampla acest lucru.
In mod distinct, Porsche a prelungit contractul directorului sau executiv Wendelin Wiedeking pentru inca cinci ani.
Miscarea s-a produs in aceeasi zi in care Porsche a anuntat o crestere de 70% a profitului anual.
In acest context, se asteapta ca directorul executiv al brandului VW, Wolfgang Bernhard, sa-si dea demisia, dupa ce saptamana trecuta directorul executiv al grupui a fost demis, lasand cel mai mare producator de autoturisme in mijlocul restructurarii.
Consiliul de administratie a incercat sa-l determine pe Bernhard sa ramana, dat fiind faptul ca este cunoscut ca persoana care a reusit reducerea costurilor si care a pornit restructuarea recenta de la VW. Presedintele VW l-a numit pe Martin Winterkorn, presedinte al brandului de lux Audi al VW, ca nou presedinte executiv, preferandu-l in locul lui Bernhard, care era de asemenea candidat la acel post. Relatiile dintre Winterkorn si Bernhard erau cunoscute ca fiind foarte tensionate.
Bernhard s-ar putea alatura producatorului american Ford sau General Motors, unde are o buna reputatie, dupa ce a ajutat DaimlerChrysler sa-si revina.
Demisia ar trebui sa vina dupa ce actiunile VW au crescut, dupa ce conducerea de la Porsche - cel mai mare actionar al ei - a permis cresterea partii pe care o detine la VW sub nivelul de 30%, cat este pentru o eventuala preluare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO