Business Internaţional

Portugalia scapă de spectrul crizei euro şi nu mai cere altă plasă de siguranţă de la FMI

Portugalia scapă de spectrul crizei euro şi nu mai cere...

Autor: Vlad Popescu

05.05.2014, 12:36 354

"Guvernul a decis că vom ieşi din programul de ajutor financiar fără a apela la vreun acord preventiv. Este opţiunea corectă, la momentul potrivit", a declarat, la Lisabona, premierul Pedro Passos Coelho.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor discuta bailout-ul Portugaliei în şedinţa de luni de la Bruxelles.

Portugalia a ieşit pe pieţe în luna aprilie cu primul plasament de obligaţiuni începând din 2011, când statul iberic a intrat în acordul de bailout cu UE şi FMI.

Programul se va încheia la 17 mai, conform calendarului.

Grecia rămâne astfel singurul stat din zona euro aflat încă într-un acord de finanţare externă cu UE şi FMI. Statul elen este în cel de-al patrulea an de regim de bailout, cele două acorduri încheiate începând din 2010 totalizând fonduri de 240 miliarde euro.

Dintre cele patru state care au fost nevoite să încheie acorduri de finanţare externă în urma crizei datoriilor de stat, Irlanda a fost primul care a ieşit din program, în luna decembrie a anului trecut, urmată în ianuarie de Spania, care a primit sprijin de la UE pentru recapitalizarea sectorului bancar.

Costurile de finanţare suportate de Portugalia au scăzut puternic în ultimii doi ani, datorită îmbunătăţirii perspectivelor economiei şi sentimentului pozitiv din pieţe. Randamentul obligaţiunilor de stat portugheze cu maturitatea la 10 ani a coborât vineri pe piaţa secundară la 3,6%, cel mai redus nivel din 2006, faţă de cota record de 18% înregistrată la începutul anului 2012, în perioada de apogeu a crizei europene.

Împrumuturile externe acordate de UE şi FMI Portugaliei au o dobândă de aproximativ 3%, potrivit guvernului de la Lisabona.

"Am luat această decizie deoarece strategia de revenire pe piaţă a avut succes, am realizat progrese enorme în privinţa consolidării fiscale şi ne-am recâştigat credibilitatea. Avem rezerve financiare care acoperă necesarul pentru următorul an şi ne protejează de orice turbulenţe externe", a explicat premierul portughez.

Portugalia a început deja programul de finanţare pentru anul viitor, construind rezerve tampon semnificative încă dinainte de încheierea programului de finanţare externă.

Comisia Europeană va sprijini decizia Portugaliei privind încheierea programului de bailout, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Siim Kallas într-un comunicat citat de Bloomberg.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat că Portugalia mai are de depăşit anumite dificultăţi, însă se află într-o "poziţie solidă" pentru finalizarea consolidării finanţelor publice şi pentru continuarea reformelor structurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO