Business Internaţional

Posibil in New York: sa-ti parchezi masina in fata usii chiar si la etajul zece

Posibil in New York: sa-ti parchezi masina in fata usii chiar si la etajul zece

In cartierul newyorkez Manhattan se construiesc in prezent mai multe complexuri rezidentiale de lux

30.04.2007, 21:15 25

Sa parchezi un Maseratti in fata unei cladiri din Manhattan nu va mai fi un semn al bunastarii. O cladire ce urmeaza a fi construita pe 11th Avenue va avea un lift special care va urca masina pana la etajul la care sta posesorul si ii va da posibilitatea sa parcheze chiar in fata usii. Pretul unui apartament de 375 de metri patrati in aceasta cladire: 16 milioane de dolari (11,8 milioane de euro), scrie Bloomberg.
"Este o idee nebuneasca, dar noi am considerat ca e in acelasi timp si o idee buna", spune Young Woo de la Young Woo Developments, dezvoltatorul cladirii. "Sa locuiesti intr-o astfel de cladire da un nou sens conceptului de mandrie", a continuat el.
Miliardarii americani nu au mai fost niciodata atat de rasfatati. Donald Trump, Miki Naftali si alti dezvoltatori se intrec sa le acorde acestora tot felul de facilitati pentru a-i avea clienti. Mai nou dezvoltatorii pun la dispozitia cumparatorilor restaurante deschise 24 de ore in interiorul cladirii sau masini de lux pentru uz personal. Serviciile oferite in astfel de complexuri rezidentiale cresc si mai mult preturile apartamentelor de lux din New York sau Londra, in conditiile in care sectorul imobiliar din Statele Unite trece prin cea mai acuta criza din ultimii 15 ani cauzata de colapsul pietei creditelor subprime (credite cu grad ridicat de risc acordate persoanelor care nu indeplinesc toate conditiile pentru a contracta un credit de pe piata principala).
"In partea superioara a pietei deja te confrunti cu conceptul de avere, nu de venit", spune Gregory Heym, economist-sef al companiei de real estate din New York, Terra Holdings. "Acesti oameni cumpara apartamentele cu banii jos, iar acest lucru face ca factorii care influenteaza restul pietei sa nu puna probleme pe acest segment."
Toate serviciile inedite oferite de dezvoltatori in complexurile rezidentiale de lux urca preturile apartamentelor, este de parere Jonathan Miller de la compania de evaluari Miller Samuel din New York. "Elementele care scot din comun aceste cladiri contribuie la eticheta de produs premium a acestora." Printre cumparatorii unor astfel de apartamente se numara in special bancherii de pe Wall Street, celebritatile si managerii de fonduri de investitii.
In Dubai, statul cu cea mai numeroasa populatie dintre membrele Emiratelor Arabe Unite, sa schimbi privelistea care se vede de la fereastra apartamentului se va rezuma la un simplu apasat de buton. Dezvoltatorul Omniyat Properties vrea sa construiasca un turn de 24 de etaje, planificat a fi terminat in 2009 si se lauda ca apartamentele vor avea un sistem care va proiecta pe ferestre peisaje celebre, cum ar fi imaginea Manhattanului in zori. De asemenea, apartamentele, care vor costa pana la 2,5 milioane de dolari se vor putea roti 360 de grade in jurul unui ax.
Londra este cel mai scump oras in ceea ce priveste apartamentele de lux, conform firmei CB Richard Ellis. Londonezii care vor plati pana la 12 milioane de lire sterline (24 de milioane de dolari) pentru un apartament in complexul Knightsbridge vor petrece foarte mult timp in fata oglinzilor. Acestea vor fi dotate cu camere care pot face fotografii si stoca poze astfel incat rezidentii sa isi poata compara de-a lungul timpului silueta sau diferitele obiecte vestimentare.
In luna martie preturile apartamentelor de lux din Londra au crescut cu 32% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, conform unui studiu al firmei de real estate Savills.
Dezvoltatorii spun ca oamenii bogati vor sa beneficieze de facilitati de recreere, de petrecere a timpului liber si pentru a practica diferite sporturi fara a fi nevoiti sa plece de acasa. "Acest tip de clienti vor sa cumpere odata cu apartamentul si un stil de viata", spune Allen Goldman, presedintele firmei SPJ Residential Properties din Manhattan.
In proiectul pe care el il dezvolta pe Eighth Avenue, unde cei interesati platesc pana la 7,5 milioane de dolari pentru un apartament, Goldman va construi si sali speciale pentu biliard, sauna, yoga si chiar un simulator de golf.
Un DVD player va proiecta imagini ale unor terenuri de golf celebre, precum St. Andrews din Scotia pe un ecran. Jucatorul va lovi mingea in directia ecranului, iar o serie de lasere va proiecta traiectoria mingii, indicand locul in care ar fi cazut pe terenul real.
Donald Trump imbunatateste serviciile puse la dispozitia locatarilor complexurilor sale de lux. In noul sau complex rezidential Trump Plaza, dezvoltat in Jersey City, New Jersey, cei care isi vor cumpara apartamente aici vor avea la dispozitie trei masini marca BMW pentru a le folosi la nevoie.
In New York, rezidentii cladirii de pe Bond Street, numarul 48, se vor bucura de o piscina inovatoare care va avea un sistem audio la care vor putea asculta muzica de pe iPod-uri in timp ce stau sub apa.
Aceste accesorii sofisticate tin mai mult de statutul social decat de confort, este de parere Christopher Carroll, economist la Universitatea Johns Hopkins, care se ocupa cu studiul schemelor de economisire ale oamenilor bogati. "Faptul ca pot cheltui foarte mult si ca pot arata acest lucru ii face fericiti pe acesti oameni", spune el.
In complexul rezidential Alye Parusa din Moscova odata cu apartamentele ce costa pana la 2,7 milioane de dolari cumperi si un loc de ancorare a iahtului pe raul din apropiere.
Cresterea rapida a preturilor apartamentelor de lux nu-i sperie pe posibilii cumparatori. Condominiumurile din fostul Plaza Hotel din New York, dezvoltate de Elad Properties, cu preturi variind intre 2,5 milioane de dolari si 40 de milioane de dolari, au fost vandute in proportie de 80% pana in luna martie, in conditiile in care dezvoltatorul nu a vrut sa lase posibilii clienti sa viziteze locuintele neterminate inca.
Rezidentii unor astfel de apartamente au sanse foarte mici sa piarda banii investiti in acestea. In 2001, recesiunea in care se afla SUA si atacurile teroriste nu au reusit sa determine o scadere a pretului apartamentelor de lux. Preturile au crescut cu 40% din 2003 pana in 2006, iar tendinta este de crestere continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels