Business Internaţional

Pregătiri de alegeri: Ungaria anunţă plafonarea preţurilor unor alimente după ce Polonia a redus la 0 TVA pentru mâncare

Pregătiri de alegeri: Ungaria anunţă plafonarea...

Autor: Catalina Apostoiu

14.01.2022, 00:03 173

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că guvernul său a impus limitarea preţurilor a şase produse alimentare de bază pentru a tempera impactul creşterii dramatice a inflaţiei în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru cele mai strânse alegeri din aproape un deceniu, scrie Bloomberg.

Preţul zahărului, făinii, uleiului de floarea-soarelui, pieptului de pui, ciolanului de porc şi laptelui cu un conţinut de grăsimi de 2,8% va rămâne la nivelul din 15 octombrie în toate magazinele începând de luna viitoare, a anunţat Orban.

Recent, preţurile grâului au consemnat aproape o dublare în Ungaria.

Administraţia ungară a limitat deja preţurile carburanţilor şi a îngheţat dobânzile creditelor ipotecare pentru a diminua povara asupra gospodăriilor după ce preţurile de consum au urcat la aproape un maxim pe 14 ani de 7,4% în noiembrie.

În perspectiva alegerilor din aprilie, guvernul lui Orban s-a lansat de asemenea într-o serie de cheltuieli, acordând reduceri de taxe pentru familii de aproape 2 miliarde de dolari şi majorări de pensii şi salariu minim.

În ceea ce priveşte preţurile car­buranţilor, plafonarea acestora nu a crescut semnificativ consumul de car­buranţi, ceea ce înseamnă că aceştia nu sunt consideraţi un produs sensibil la preţ, notează Hungary Today.

Polonia a luat la rândul său o serie de măsuri de stăvilire a inflaţiei, constituite într-un aşa-numit al doilea scut antiinflaţie, potrivit The First News. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că acestea vor reduce inflaţia cu 1-1,5%. În Polonia vor fi organizate alegeri parlamentare în 2023.

Măsurile vor fi introduse pe o perioadă de şase luni, începând cu 1 februarie. Guvernul va reduce TVA-ul la alimente la zero de la 5%, în timp ce TVA-ul la carburanţi va scădea la 8% de la 23%. Va fi redus şi TVA-ul la îngrăşăminte la zero.

„Aceste reduceri ar putea costa bugetul peste 6 miliarde sau chiar 7 miliarde de zloţi (1,32-1,54 mld de euro) în acest an“, a declarat Morawiecki.

Potrivit analiştilor de la ING, măsurile vor atenua durerea provocată de creşterea preţurilor, dar nu repre­zintă soluţia optimă.

„În urma măsurilor, creşterea inflaţiei în primul semestru al acestui an se va situa sub estimări, însă vârful local va fi împins către luna august, când expiră reducerile de TVA. La mijlocul anului, inflaţia anuală s-ar putea apropia de niveluri alcătuite din două cifre. Va anunţat guvernul scutul anti-inflaţie 3, 5Ö10?“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO