Business Internaţional

Preluarea SocGen nu mai este pe ordinea de zi la BNP Paribas

20.03.2008, 17:02 18

Actiunile bancii Societe Generale au scazut la bursa din Paris dupa ce BNP Paribas a anuntat ca nu mai ia in considerare o eventuala preluare a bancii, scrie Bloomberg.
Actiunile SocGen au coborat cu 5,52 euro, sau 8%, atingand valoarea de 61,67 euro, cea mai mica din luna august a anului 2004 incoace, dupa anuntul facut de BNP. Anul acesta, actiunile bancii au scazut cu 38%. "Acele conditii care ar fi permis crearea unei fuziuni generatoare de valoare nu au fost indeplinite", au declarat oficialii BNP Paribas.
SocGen a facut subiectul multor speculatii privind o preluare, din momentul in care a anuntat ca traderul Jerome Kerviel a operat tranzactii frauduloase, provocand bancii o pierdere de 5 mld. euro, fiind cea mai mare frauda din intreaga istorie a sistemului bancar mondial.
Credit Agricole, a treia mare banca din Franta, a anuntat ca "va lua atitudine" in cazul in care altcineva va face o oferta de cumparare a SocGen.
O fuziune intre SocGen si BNP Paribas ar fi creat o entitate ce ar fi depasit Banco Santander si UniCredit, devenind a doua banca mare din Europa ca valoare de piata.
Actiunile BNP Paribas au crescut cu 4,44 euro, adica 7,7%, atingand valoarea de 62,5 euro/actiune. Astfel, valoarea bancii franceze a ajuns la 55,2 miliarde de euro.
Presedintele BNP Michel Pebereau a facut in 1999 o oferta nesolicitata pentru SocGen si Paribas pentru a impiedica o fuziune intre cele doua. In cele din urma, BNP a achizitionat Paribas, insa nu a reusit sa cumpere si SocGen.
La inceputul lunii martie a strans 5,5 miliarde de euro printr-o emisiune de actiuni preferentiale pentru a acoperi pierderile de 5 mld. euro aduse de tranzactiile ilegale ale lui Kerviel si cei 2,05 miliarde de euro pierduti prin reducerea valorii contabile a activelor ca urmare a crizei subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO