Business Internaţional

Premierul Italiei vede luminiţa de la capătul tunelului pentru euro. Dar care capăt?

Premierul Italiei vede luminiţa de la capătul tunelului pentru euro. Dar care capăt?

Mario Monti, premierul Italiei, a asigurat că deciziile luate la cel mai recent summit al UE încep să dea rezultate

01.08.2012, 00:02 500

Europa se apropie de ieşirea dintr-o perioadă foarte dificilă, ajutată de deciziile luate în iunie de liderii europeni, a declarat premierul Italiei Mario Monti, încurajat probabil de faptul că de câteva zile costurile de finanţare ale ţării sale sunt în scădere.

În zona euro, însă, rata şomajului se menţine la niveluri record, Grecia aver­tizează că rămâne rapid fără bani şi că lichidităţile îi sunt aproape epuizate, iar singurul lider care poate face ceva concret în lupta cu criza, preşedintele BCE Mario Draghi, este anchetat pentru conflict de interese. Nimic încurajator.

"Este un tunel, dar la capătul tunelului începe să apară un pic de lumină. Italia şi restul Europei se apropie de ieşirea din tunel", a spus Monti, citat de The Guar­dian.

Premierul a asigurat că deciziile luate la cel mai recent summit al UE încep să dea rezultate şi că are încredere că omologul său spaniol Mariano Rajoy va putea rezolva problemele ţării sale. Monti a vorbit înaintea unei întâlniri cu preşedintele francez, so­cialistul François Hollande.

Italia şi Spania s-au aflat sub presiuni puternice pe pieţele financiare în ultimele luni din cauza temerilor investitorilor pri­vind nivelul de îndatorare şi compe­titivitatea redusă ale celor două ţări. Presiunea a mai scăzut în ultimele zile după ce Draghi, cancelarul Germniei Angela Merkel şi Hollande au declarat că vor face tot ce este necesar pentru a salva euro. Investitorii au interpretat mesajul ca o posibilă reluare a programului de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale de către BCE.

Însă în Grecia secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Christos Staikouras a avertizat că statul rămâne rapid fără bani, iar fără fonduri de la creditorii internaţionali nu va mai putea plăti salariile, pensiile şi ajutoarele sociale.

"Rezervele de bani sunt aproape zero. Este riscant de presupus până când vor ajunge, întrucât depinde întotdeauna de execuţia bugetară, venituri şi cheltuieli. Dar suntem cu siguranţă pe marginea prăpastiei. Nu a fost virată tranşa pe care trebuia să o primim şi avem problema maturităţii pe 20 august a unor obligaţiuni deţinute de BCE", a spus Staikouras la postul de televiziune de stat NET. Partenerii europeni ai Greciei au promis că statul elen va avea asigurată finanţarea necesară inclusiv pentru luna august, când trebuie să răscumpere obligaţiuni de 3,2 miliarde euro aflate în portofoliul statului elen. Detaliile finanţării pentru Grecia nu au fost anunţate încă. Presa internaţională vorbeşte deja de o a doua restructurare a datoriilor elene, care ar produce pierderi BCE şi altor bănci centrale.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Wall Street Journal, liderii coaliţiei de guvernământ din Grecia inten­ţionează să ceară prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, sperând să poată împărţi pe mai mulţi ani reducerile de cheltuieli de 11,5 mld. euro cerute de creditori. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a anunţat însă că nu se pune problema îndulcirii condiţiilor impuse Greciei.

Incertitudinile care planează asupra zonei euro l-au determinat pe preşedintele SUA Barack Obama să ceară liderilor europeni acţiuni decisive pentru a preveni destrămarea uniunii monetare, notează Bloomberg. Deoarece le este clar că statelor cu probleme le este mai bine în zona euro datorită ajutoarelor pe care le pot primi, unii analişti vorbesc de un posibil exit al Germaniei. Obama a asigurat că nu crede că Europa va lăsa zona euro să se destrame.

Şeful BCE, anchetat pentru conflict de interese

Autoritatea internă de supraveghere a UE a lansat o investigaţie vizându-l pe preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, în urma unei sesizări că acesta s-ar afla în conflict de interese din cauza apartenenţei la G30, un club al bancherilor de top, potrivit Thomson Reuters.

"Am primit o plângere şi am trimis o scrisoare la BCE. Acum aşteptăm un răspuns", a declarat un purtător de cuvânt al ombudsmanului UE Nikiforos Diamandouros. BCE are timp până la sfârşitul lunii octombrie pentru a răspunde, a spus el.

BCE a confirmat primirea scrisorii, însă a respins afirmaţia că apartenenţa la G30 ar fi contrară codului etic al instituţiei. Plângerea împotriva lui Draghi a fost depusă în iunie de Corporate Europe Observatory, o organizaţie din Bruxelles care promovează transparenţa.

Corporate Europe Observatory a criticat apartenenţa lui Draghi la un grup de lobby bancar al cărui obiectiv declarat este să influenţeze dezbaterea privind reglementarea sectorului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO