Business Internaţional

Premierul polonez indeamna companiile petroliere sa reduca preturile

28.11.2005, 18:03 20

Accizele la benzina in Polonia nu vor creste in perioada urmatoare, iar companiile petroliere trebuie sa reduca preturile, potrivit premierului, Kazimierz Marcinkiewicz.

"Acciza trebuie sa ramana la cel mai redus nivel posibil, dar este nevoie de masuri pentru reducerea preturilor monopoliste", a spus Marcinkiewicz.

Mentinerea accizelor la nivelul actual va diminua bugetul de stat din 2006 cu circa 1,2 miliarde de zloti (aproximativ 300 milioane de euro).

"Guvernul va trebui fie sa obtina venituri mai mari din alta parte, fie sa reduca cheltuielile bugetare", a afirmat Witold Orlowski, consilierul economic al presedintelui polonez.

Marcinkiewicz a precizat ca bugetul urmeaza sa fie completat printr-o serie de fonduri structurale primite de la Uniunea Europeana si din veniturile obtinute de pe urma taxelor pe drumuri si pe valoarea adaugata. Guvernul a criticat principalele grupuri petroliere poloneze intrucat nu au redus preturile dupa ce in luna septembrie acciza la benzina a fost diminuata pentru a limita impactul negativ pe care l-a avut majorarea pretului petrolului pe pietele internationale.

Ritmul de dezvoltare al economiei poloneze va fi anul viitor de peste 4,3% si va depasi 5% in 2007, a declarat premierul Kazimierz Marcinkiewicz publicatiei Newsweek.

Ministerul polonez de finante anuntase, saptamana trecuta, ca mentine estimarea guvernamentala anterioara privind obtinerea unei cresteri de 4,3% a Produsului Intern Brut in 2006, peste previziunile analistilor de 3,3%.

In interviul acordat publicatiei Newsweek de Marcinkiewicz se arata ca "ritmul de dezvoltare din 2006 va fi peste cel de 4,3% luat in calcul in proiectul de buget, in timp ce anul urmator cresterea economica va depasi 5%".

Polonia, cea mai mare tara dintre membrii noi ai Uniunii Europene, isi bazeaza dezvoltarea economica in special pe exporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO