Business Internaţional

Premierul Poloniei: Interesul oamenilor şi al statului este mai presus decât cel al băncilor

Ewa Kopacz, premierul Poloniei, va avea de înfruntat în octombrie alegeri parlamentare

Ewa Kopacz, premierul Poloniei, va avea de înfruntat în octombrie alegeri parlamentare

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2015, 00:02 636
„Dacă ar trebui să aleg între interesul băncilor şi cel al oamenilor care au luat împrumuturile, îi voi sprijini pe oameni, dar preţul va fi plătit de bănci şi nu din bugetul statului“, a declarat premierul Poloniei Ewa Kopacz referindu-se la o eventuală soluţie la problema celor care şi-au văzut crescând ratele la creditele în franci elveţieni după ascensiunea meteorică a francului.

Polonia ar putea prezenta un plan de ajutor pentru aceşti creditori până la sfârşitul săptămânii, scrie The Warsaw Voice. Kopacz va înfrunta anul acesta alegeri generale, iar comentariile ei vin după ce sute de polonezi au demonstrat în mai multe oraşe cerând guvernului să-i ajute să-şi plătească împrumuturile ipotecare denominate în franci elveţieni.

Analiştii nu se aşteaptă ca Polonia să urmeze exemplul Ungariei, unde guvernul a forţat băncile să convertească în forinţi creditele în monedă străină şi să compenseze clienţii pentru pierderile cauzate de variaţia cursului de schimb valutar pe care guvernul şi instanţele de judecată le consideră nejustificate. Polonezii au aproape jumătate de milion de ipoteci denominate în franci elveţieni, în valoare echivalentă cu 8% din PIB-ul ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO