Business Internaţional

Premierul spaniol îşi avertizează poporul că urmează mai multă austeritate şi ajustări dureroase

Premierul spaniol Mariano Rajoy a asigurat că tratamentul său funcţionează şi că Spania este pe „calea cea bună”. Costurile cu forţa de muncă s-au redus, exporturile cresc, iar deficitul de cont curent s-a transformat în surplus. Foto: AFP

Premierul spaniol Mariano Rajoy a asigurat că tratamentul său funcţionează şi că Spania este pe „calea cea bună”. Costurile cu forţa de muncă s-au redus, exporturile cresc, iar deficitul de cont curent s-a transformat în surplus. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

24.09.2013, 19:18 378

Spania are în faţă o lungă pe­ri­oadă de austeritate şi ajustări dure­roase până să-şi creeze baze econo­mice mai solide şi locuri de muncă pentru cei şase milioane de şomeri, chiar dacă a ieşit din recesiune, a declarat premierul Mariano Rajoy într-un interviu acordat publicaţiei The Wall Street Journal.

„Spania a ieşit din recesiune, dar nu şi din criză. Obiectivul este acum de a ajunge la o revenire viguroasă care să ne permită să înfiinţăm locuri de muncă“, a afirmat premierul. Co­mentariile lui despre revenire sunt un ecou al ideii care se răspândeşte tot mai mult în rândul liderilor eu­ropeni că statele europene depăşesc în sfârşit criza financiară care macină economiile de mai mult de jumătate de deceniu. Costurile de finanţare ale Spaniei şi altor state afectate de criză de la periferia zonei euro s-au re­dus accentuat în ultimul an, iar zona euro a revenit la creştere eco­nomică în al doilea trimestru, deşi una timidă.

Rajoy speră că domolirea crizei nu va împiedica marşul statelor din zona euro spre o integrare financiară şi politică mai strânsă, proces care va ajuta statele cu probleme prin întărirea plasei de siguranţă întinse pentru bănci cu puterea financiară a uniunii monetare.

Economia spa­niolă, a patra ca mărime din zona eu­ro, s-a prăbuşit în 2008 după im­plo­zia bulei imobiliare avariind sistemul bancar şi punând sub semnul în­doielii solvabilitatea ţării. Produsul Intern Brut a scăzut cu 7,5% în ultimii cinci ani, dar a dat, pentru scurt timp, semne de revenire în 2010 şi 2011.

Rajoy a asigurat că medicamentul său funcţionează şi că Spania este pe „calea cea bună”. Costurile cu forţa de muncă s-au redus, exporturile cresc, iar deficitul de cont curent, cândva la 10% din PIB datorită banilor ieftini cu care a fost alimentat boom-ul imobiliar, s-a transformat în surplus.

El a atenţionat, însă, că economia nu-şi va revebi cu adevărat până când spaniolii nu vor începe să cheltuiască mai mult, preţurile locuinţelor nu vor atinge limita de jos, iar datoria externă a ţării se stabilizează. Însă cheltuielile consumatorilor stagnează de două luni, după ce de la începutul crizei au scăzut constant.

Premierul estimează că economia a crescut şi în al treilea trimestru, cu 0,1-0,2%. În al doilea trimestru, PIB-ul a avansat în ritm anualizat cu 0,4-0,8%. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO