Business Internaţional

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, demis în urma unei moţiuni de cenzură

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, demis în urma unei...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

01.06.2018, 12:46 102

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a recunoscut vineri înfrângerea, după ce a primit un vot de neîncredere din partea partidelor de opoziţie aflate în Parlamentul de la Madrid, devenind astfel primul guvern în această situaţie, relatează site-ul postului CNN.

Oponentul său politic, Pedro Sanchez, liderul partidului principal de opoziţie, va prelua automat funcţia de premier.

Căderea guvernului Rajoy se datorează acuzaţiilor aduse formaţiunii sale politice, Partidul Popular, considerat corupt. Scandalul a culminat săptămâna trecută, după ce un tribunal din Spania i-a condamnat doi foşti consilieri de manipularea fondurilor în favoarea Partidului Popular.

Principala formaţiune politică de opoziţie, Partidul Socialist a anunţat în urmă cu o săptămână că a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, obţinând suportul mai multor partide, inclusiv cel al Partidului Naţionalist Basc.

În total, 180 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii de cenzură, în timp ce 169 au votat împotrivă. Un singur deputat s-a abţinut.

În acest context, Mariano Rajoy s-a declarat învins chiar înainte de vot, felicitându-l pe oponentul său.

"În urma celor întâmplate, sunt sigur că moţiunea de cenzură va fi aprobată, iar Pedro Sanchez va deveni premier, iar eu vreau sa fiu primul care îl felicită", a declarat Rajoy în faţa Parlamentului.

"Voi accepta rezultatul votului, fiind un susţinător al democraţiei, dar nu pot fi de acord cu acesta", a adăugat fostul premier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels