Business Internaţional

Premierul spaniol Pedro Sanchez: Spania suplimentează prezenţa militară în România şi Slovacia pentru consolidarea apărării flancului estic al NATO

Premierul spaniol Pedro Sanchez: Spania suplimentează...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

11.07.2023, 16:13 125

Spania va suplimenta prezenţa militară în România şi în Slovacia, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, a declarat marţi, la summitul Alianţei Nord-Atlantice, premierul spaniol, Pedro Sanchez.

"Spania va anunţa suplimentarea prezenţei noastre militare pe flancul estic, în primul rând în România, dar şi în Slovacia", a declarat Pedro Sanchez, citat de publicaţia La Vanguardia.

"Noile planuri de apărare la nivel regional vor avea o strategie orientată la 360 de grade", în conformitate cu noul Concept Strategic al NATO, a subliniat Pedro Sanchez, explicând că vor fi adoptate măsuri de contracarare a ameninţărilor pe flancurile nordic, central şi sud-estic.

Spania va participa la noul batalion internaţional din Slovacia, la care contribuie şi Statele Unite, Germania şi Slovenia. În 2021, Spania a detaşat în România avioane de vânătoare şi 130 de militari.

Alianţa Nord-Atlantică va intensifica măsurile de apărare şi descurajare militară, în contextul riscurilor generate de Rusia. Luni, reprezentanţii statelor membre NATO au ajuns la un acord de principiu privind implementarea unor planuri regionale de apărare şi ripostă în cazul unui atac al Rusiei. Decizia urmează să fie aprobată definitiv de către liderii statelor NATO în cursul summitului de la Vilnius.

Planurile regionale prevăd măsuri de apărare şi descurajare militară, având componente terestre, aeriene, maritime, cibernetice şi spaţiale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că planurile de apărare la nivel regional vor fi susţinute cu 300.000 de militari aflaţi în stare de disponibilitate ridicată şi prin capabilităţi majore în toate domeniile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO