Business Internaţional

Preşedinta Ungariei a demisionat

Preşedinta Ungariei a demisionat

Autor: Tiberiu Sabo

10.02.2024, 19:07 414

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, şi-a anunţat sâmbătă demisia, relatează Reuters

Această decizie vine după ce, potrivit sursei citate, Katalin Novak a fost supusă unor presiuni tot mai mari din cauza graţierii unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea unui caz de abuz sexual într-un centru pentru copii.

"Am făcut o greşeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte", a declarat Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

"Am luat decizia de a acorda graţierea în aprilie anul trecut considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care i-a supravegheat. Am făcut o greşeală, deoarece graţierea şi lipsa de motivare au fost potrivite pentru a declanşa îndoieli cu privire la toleranţa zero care se aplică în cazul pedofiliei", a declarat Novak.

Săptămâna aceasta, partidele de opoziţie maghiare au cerut demisia lui Novak din cauza acestui caz, iar vineri o mie de manifestanţi s-au adunat în faţa biroului acesteia, cerându-i demisia.

În încercarea de a limita efectele politice, premierul Viktor Orban, prin partidul său, Fidesz, care începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a-i graţia pe cei care comit infracţiuni împotriva copiilor.

Sâmbătă, fostul ministru al Justiţiei din cabinetul Orban, Judit Varga, care era aşteptată să conducă lista Fidesz pentru alegeri şi care a semnat şi ea graţierea, a arătat pe Facebook că va demisiona din funcţia de parlamentar Fidesz, asumându-şi responsabilitatea pentru această decizie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO