Business Internaţional

Preşedintele autorităţii franceze a pieţelor financiare: Menţinerea triplului "A" al Franţei mai ţine doar de miracol

Autor: Iulian Anghel

20.12.2011, 17:09 157

"Menţinerea triplului A al Franţei ţine de miracol, dar vreau să cred în acesta", a declarat preşedintele autorităţii pieţelor financiare Jean-Pierre Jouyet, astăzi, în timpul unui dejun organizat de Asociaţia jurnaliştilor economici şi financiari.

Agenţia de rating Fitch a scăzut recent de la stabilă la negativă perspectiva de rating a Franţei, în vreme ce Standard&Poor's a plasat 15 ţări din zona euro, între care şi Franţa, sub supraveghere în vederea unei eventuale retrogradări de rating.

În urma acestor gesturi, preşedintele Băncii Franţei Christian Noyer a declarat că retrogradarea ratingului triplu A deţinut de Franţa nu este justificată, iar agenţiile de rating au devenit iraţionale: "Agenţiile de rating au devenit iraţionale. Lansează ameninţări, deşi statele zonei euro au luat măsuri ferme şi pozitive."

Pe de altă parte, presa franceză observă că declaraţiile oficialilor au început să meargă într-un singur sens, anume în acela care pregăteşte terenul pentru un astfel de scenariu al retrogradării de rating.

"Retrogradarea nu ar fi o veste bună, desigur, dar nici nu ar fi un cataclism", a declarat ministrul francez de externe Alain Jupee într-un interviu acordat publicaţiei economice Les Echos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO