Business Internaţional

Preşedintele BCE, despre ieşirea din criza datoriilor: Progresele sunt spectaculoase

Preşedintele BCE, despre ieşirea din criza datoriilor: Progresele sunt spectaculoase

Foto: AFP

Autor: Mediafax

27.01.2012, 17:43 792

Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor din zona euro care afectează regiunea din decembrie 2009, a declarat vineri, la Davos, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, transmite AFP.

"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, dacă se compară situaţia actuală cu cea de acum cinci luni, zona euro se află într-o altă lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.
El a arătat că s-au întâmplat multe lucruri pozitive pe pieţele financiare, băncile au mai mult capital, mai puţine datorii şi "sunt într-o anumită măsură imunizate faţă de caracteristicile perverse ale crizei financiare".

"Dacă vă uitaţi la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici măcar nu se punea o astfel de problemă", a spus Draghi.
Întrebat despre depozitele masive constituite de bănci la BCE după ce instituţia le-a acordat împrumuturi pe termen de trei ani în valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat liniştit.

"Nu poate fi altfel. Banii circulă şi revin la BCE" a spus preşedintele BCE.

În ceea ce priveşte circulaţia acestor bani în economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.

"În primul rând, băncile care s-au împrumutat de la BCE sunt diferite de cele care au făcut depuneri", a arătat Draghi.

El a adăugat că piaţa obligaţiunilor, extrem de tensionată până acum, s-a redeschis într-o anumită măsură, astfel încât sunt anumite dovezi privind intrarea în sistemul financiar a unor miliarde de euro.

Şeful BCE a precizat că este încă prea curând de ştiut dacă împrumuturile date băncilor de către BCE finanţează cu adevărat economia reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO