Business Internaţional

Preşedintele CE îi urechează pe britanicii eurosceptici: Europa are de ales între un destin comun sau declinul economic

Preşedintele CE îi urechează pe britanicii eurosceptici: Europa are de ales între un destin comun sau declinul economic

Autor: Paul Comşa

13.11.2011, 15:29 270

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a mustrat pe euroscepticii, inclusiv pe cei din guvernul britanic, care vor să se folosească de actuala criză a datoriilor pentru a se desprinde din Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

După o săptămână tumultuoasă în care Italia s-a aflat sub ameninţarea unui colaps financiar din cauza creşterii costurilor de finanţare, Franţa şi Germania au discutat despre restrângerea zonei euro, prin excluderea unor membri precum Grecia şi formarea unei Uniuni Europene cu două viteze, iar Marea Britanie a luat în calcul ieşirea din UE, Barroso a avertizat că dacă membrii Uniunii nu vor "avansa împreună", statele se vor confrunta cu un declin economic.

"Scopul nostru nu ar trebui să fie menţinerea status-quo-ului (n. red. - starea de fapt existentă), ci să ne îndreptăm spre ceva nou şi mai bun. Sper ca atunci când istoricii vor privi spre aceste vremuri fără precedent, să vadă că am evitat fragmentarea. Sper că vor vedea cum Marea Britanie s-a implicat în relaţia cu statele membre şi cu partenerii instituţionali pentru a asigura stabilitatea UE", a afirmat Barroso.

În cadrul unui articol în care aminteşte de cele două războaie mondiale care au devastat continentul european, Barroso scrie: "statele europene trebuie să avanseze împreună sau vor risca fragmentarea. Dinamica globalizării în termeni economico-financiari, dar şi în termeni geopolitici, îi pune pe europeni în faţa unei alegeri importante: fie trăiesc împreună, împărtăşesc un destin comun şi contează pe plan mondial, fie se confruntă cu perspectiva de dezbinare şi de declin".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO