Business Internaţional

Paul Krugman despre eşecul zonei euro: Astfel se termină cu euro - nu cu un bang, ci cu bunga bunga. Care au fost cauzele care au dus la criza europeană

Paul Krugman despre eşecul zonei euro: Astfel se termină cu euro - nu cu un bang, ci cu bunga bunga

Autor: Adrian Voicu

11.11.2011, 22:37 5302

"Astfel se termină drumul euro - nu cu un bang, ci cu bunga bunga", este de părere Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, într-un editorial publicat în New York Times.

Conform acestuia, încercarea de creare a unei monede europene comunce a fost una dintre ideile care a trecut peste toate liniile ideologice. A fost întâmpinată cu bucurie de americanii de dreapta şi de britanii de stânga, dar a fost criticată de conservatorii britanici, care vedeau în asta un pas spre o Europă social-democrată, şi de liberalii americani, care se temeau că ţările din bloc nu vor putea să folosească politicile monetare şi fiscale pentru lupta împotriva recesiunii.

În opinia lui Krugman, de vină nu este faptul că statele din zona euro au pus accentul pe latura socială, fapt dovedit de avansul economic de care s-au bucurat Suedia şi Canada, ţări care sunt recunoscute pentru asistenţa socială ridicată la nivel înalt.

Krugman spune că elementele care au dus la eşecul zonei euro este că, o dată cu intrarea Spaniei şi Italiei în zona euro, cele două ţări s-au redus de fapt la statutul de ţări din lumea a treia, care trebuie să împrumute în moneda altuia. O astfel de acţiune a dus la inflexibilitate. În particular, de vreme ce ţările din zona euro nu pot tipări banii nici chiar în ultimă instanţă, acestea sunt subiectul întreruperilor de capitalizare, aşa cum nu se întâmplă cu ţările care îşi păstrează propria monedă. "Rezultatul este ceea ce vedeţi acum", este concluzia lui Krugman. "America, care împrumută în dolari, nu are această problemă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO