Business Internaţional

Preşedintele François Hollande a angajat Franţa la cel mai dur efort de austeritate din ultimele şase decenii şi a promis că va relansa economia în doi ani

Preşedintele François Hollande a angajat Franţa la cel mai dur efort de austeritate din ultimele şase decenii şi a promis că va relansa economia în doi ani

François Hollande, preşedintele Franţei: „Sunt pregătit de luptă. Ţinta mea este să repun Franţa pe picioare. Trebuie să repun această ţară pe picioare. Este necesară disciplină, dar mai trebuie şi sprijin pentru creştere“. Foto: AFP/Mediafax Foto

11.09.2012, 00:05 734

Pe acest ton, preşedintele a angajat Franţa la cel mai dur efort bugetar din ultimele şase decenii şi a promis că va repune în doi ani pe picioare economia, care nu a mai crescut de trei trimestre. Franţa este a doua economie ca mărime din zona euro şi se situează pe locul trei în topul destinaţiilor pentru exporturile României.

"Sunt pregătit de luptă. Ţinta mea este să repun Franţa pe picioare. Trebuie să repun această ţară pe picioare. Este necesară disciplină, dar mai trebuie şi sprijin pentru creştere. Nu voi face în patru luni ceea ce predecesorii mei n-au făcut în cinci sau zece ani. Misiunea mea este un program de revenire, iar termenul este de doi ani", a spus Hollande într-un interviu televizat, difuzat la o oră de vârf pentru audienţă. Tonul dur al discursului şi imaginea "războinică" pe care Hollande a încercat să o sugereze amintesc de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Actualul preşedinte, aflat de doar patru luni în fruntea statului, a mizat în campania electorală tocmai pe diferenţa de idei şi imagine dintre el şi Sarkozy.

Hollande a recunoscut că are o misiune foarte dificilă şi că perspectivele economice ale ţării s-au deteriorat şi a admis că şomajul ridicat, competiti­vitatea economică slabă şi datoria aflată la cote istorice sunt unele dintre cele mai presante probleme. În acest context, Hollande şi-a redus semnificativ estimarea de creştere economică pentru anul acesta şi cel viitor la 0% respectiv 0,8%, scrie The Wall Street Journal.

Economia franceză nu a mai crescut de trei trimestre consecutiv, iar şomajul, care afectează mai mult de 10% din populaţia activă, se situează la niveluri nemaiîntâlnite în ultimii 13 ani. Planurile de restructurare anunţate de companii franceze mari precum PSA Peugeot Citroën şi Air France KLM au lăsat guvernul socialist să găsească soluţii pentru mii de disponibilizări.

Economii de 30 de miliarde de euro

Preşedintele a anunţat că guvernul va propune în această lună un proiect de buget pentru 2013 care cuprinde venituri noi de 20 miliarde euro din majorări de taxe pentru persoanele bogate şi companiile mari şi reduceri de zece miliarde euro ale cheltuielilor publice.

În schimb, întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia de facilităţi fiscale, potrivit Le Monde. De tăierile de cheltuieli vor fi scutite doar ministerele educaţiei, siguranţei şi justiţiei. Economiile sunt necesare pentru reducerea deficitului bugetar la pragul de 3% din PIB tolerat de UE, de la 4,5% din PIB anul acesta. "Toate celelalte ministere trebuie să contribuie. Nu vom cheltui niciun euro în plus. Cu nimic mai mult anul viitor decât anul acesta", a spus Hollande.

Unele companii au avertizat că taxele mai mari vor frâna eforturile de a îmbunătăţi competitivitatea economiei franceze în faţa unor state precum Germania. "Franţa nu este o ţară izolată de restul lumii, nu are de ales decât să rămână competitivă în privinţa taxelor, altfel nu va mai atrage investitori şi va pierde accesul la capital", a spus Jean-Pascal Tricoire, CEO-ul Schneider Electric.


Alegătorii nu sunt impresionaţi

În pofida victoriei clare din alegeri, popularitatea lui Hollande s-a redus dramatic din luna mai. Un sondaj de opinie realizat de Ifop şi publicat de Journal du Dimanche arată că doar 48% dintre francezi cred că preşedintele îşi va respecta angajamentele făcute în campania electorală, în care o promisune importantă a fost taxarea suplimentară a bogaţilor, scrie AFP. Potrivit unui alt sondaj, realizat de BVA pentru Le Parisien, 60% dintre francezi nu sunt satisfăcuţi de realizările lui Hollande.

Preşedintele a confirmat că bugetul va include un impozit special de 75% impus celor care câştigă peste un milion de euro pe an. Analiştii se tem că această măsură va declanşa un exod al bogaţilor francezi.

"Cu toţii trebuie să fim patrioţi"

Întrebat dacă de la plata impozitului vor fi scutiţi sportivii şi artiştii, şeful statului francez a declarat că nimeni nu va fi exceptat.

"Toată lumea trebuie să facă un efort, să-şi joace rolul. Cu toţii trebuie să fim patrioţi, mai ales ei. Nu vreau să las copiilor sarcina de a plăti datoriile", a afirmat Hollande, adăugând că propune "măsuri dificile şi dureroase". Confirmarea majorării impo­zitului milionarilor vine după ce Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franţa şi preşedintele LVMH - cel mai mare grup de produse de lux din lume, a anunţat că vrea să ceară naţionalitate belgiană.

Hollande a evitat până acum să adopte atitudinea insistentă a lui Sarkozy, promiţând că se va consulta cu partenerii sociali, dar acum presează sindicatele şi angajatorii să accepte reforme majore ale pieţei muncii până la sfârşitul anului într-un "compromis istoric", avertizând că, în caz contrar, guvernul va interveni, notează Thomson Reuters. Scopul acestor reforme ar fi o protecţie mai bună a locului de muncă pentru angajat şi facilitarea adaptării companiilor la modificările condiţiilor economice.


Marine Le Pen: "A fost aproape preistoric"

Marine Le Pen, carismatica lideră a pertidului de extremă dreapta Frontul Naţional, a luat peste picior discursul preşedintelui François Hollande spunând, într-un interviu televizat, că "înfocarea neputicioasă" a lui Sarkozy a fost înlocuită de "slăbiciunea neputincioasă" a lui Hollande.

"Părea că este un preşedinte total neputincios, care-şi exprimă speranţele pentru creştere ecconomică, unele măsuri minore care practic vin din era preşedintelui François Mitterrand. A fost aproape preistoric, dar a confirmat că va face o gaură de 33 miliarde euro în clasa de mijloc", a spus Le Pen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels