Business Internaţional

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, merge în Qatar: E nevoie de dublarea eforturilor pentru un nou armistiţiu Israel - Hamas

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, merge în Qatar:...

Autor: Tiberiu Sabo

02.12.2023, 17:38 28

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că Franţa este "foarte îngrijorată" de reluarea violenţelor în Gaza şi că merge spre Qatar pentru a ajuta la eforturile de a demara un nou armistiţiu, notează Reuters. De asemenea, Macron a declarat că situaţia necesită dublarea eforturilor pentru a obţine o încetare a focului de durată şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Un armistiţiu temporar între Israel şi Hamas a eşuat vineri, după ce mediatorii nu au reuşit să-l prelungeacă. Israelul şi Hamas au făcut schimb de acuzaţii cu privire la acest eşec.

Macron a îndemnat, de asemenea, Israelul să îşi clarifice obiectivele faţă de Hamas.

"Ne aflăm într-un moment în care autorităţile israeliene trebuie să îşi definească mai precis obiectivele şi scopul lor final: distrugerea totală a Hamas, crede cineva că este posibil? Dacă acesta este cazul, războiul va dura 10 ani", a spus el.

"Nu există o securitate durabilă pentru Israel în regiune dacă securitatea sa este obţinută cu preţul vieţilor palestiniene şi, prin urmare, al resentimentelor opiniei publice din regiune. Să fim lucizi din punct de vedere colectiv", a adăugat Macron.

Solicitat să răspundă la această remarcă, Mark Regev, un consilier principal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul nu doreşte să vadă civili din Gaza prinşi în focurile încrucişate la reluarea luptelor.

"Israelul vizează Hamas, o organizaţie teroristă brutală care a comis cele mai oribile violenţe împotriva civililor nevinovaţi. Israelul depune un efort maxim pentru a proteja civilii din Gaza", a declarat Regev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO