Fostul preşedinte al Comisiei Europene (între 1985 şi 1994), francezul Jacques Delors în mandatul căruia au fost puse bazele adoptării monedei unice, susţine, într-un interviu pentru cel mai important cotidian belgian, "Le Soir", că moneda unică şi chiar Uniunea Europeană sunt pe marginea prăpastiei.
"Să căscăm ochii : euro şi Europa sunt pe marginea prăpastiei. Pentru a evita naufragiul, alegerea mi se pare simplă: fie statele membre acceptă cooperarea economică întărită pe care eu am cerut-o mereu, fie transferă puteri suplimentare către Uniune. A doua soluţie fiind refuzata de cei 27, ramâne prima", a susţine Delors.
Cu alte cuvinte, Delors susţine ceea ce spunea nu demult ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble - anume că statele în dificultate trebuie spijinite, dar pentru asta trebuie să renunţe la o parte din suveranitate. Cum acest lucru a fost refuzat cooperarea strânsă rămâne singura soluţie. Dolores sugerează însă că actualii lideri ai UE sunt prea molateci şi timoraţi pentru asta.
Acum în vârstă de 86 de ani, Jacques Delors este unul dintre care au pus serios umărul la clădirea zonei euro.
În 1988, şefii de state şi de guverne din UE (UE-15 la acea vreme) au încredinţat unui comitet (format din guvernatorii băncilor centrale) prezidat de Delors, preşedinte al Comisiei Europene la acea vreme, mandatul de a formula propuneri clare pentru realizarea Uniunii Economice şi Monetare. Comitetul a propus adoptarea euro în trei etape şi aşa a fost. În iulie 1990 au fost eliminate restricţiile privind circulaţia capitalurilor, moneda unică a fost introdusă "virtual" la 1 ianuarie 1999 şi a fost pusă efectiv în circulaţie la 1 ianuarie 2002.
1985 - 1994 au fost ani de glorie pentru una dintre cele mai îndrăzneţe Comisii Europene şi pentru unul dintre cei mai respectabili preşedinţi ai ei. Pentru că, pe fondul schimbărilor pe care le propuna pentru Vest, a trebuit să ia în discuţie şi extinderea UE odată cu prăbuşirea comunismelor în 1989, în Est.
La 23 ani de când echipa fostului şef al Comisiei croia viitorul euro, Delors vede un pericol mortal nu doar pentru monedă, ci pentru însăşi existenţa UE şi îi acuză pe actualii lideri de lipsă de îndrăzneală.
Delors critică propunerile formulate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, marţi la Paris, privind instituirea unui guvern al zonei euro: summit-ul nu a servit la nimic, iar crearea unui minister de finanţe în zona euro nu este decât un accesoriu inutil.
Pentru Delors, Sarkozy şi Merkel au preferat "să dea răspunsuri vagi şi insuficiente problemelor ridicate de criza şi nu au făcut nicio concesie majoră."
Ce ar trebui făcut? Ceea ce Delors numeşte o "mutualizare" parţială a datoriei statelor - ipoteză care poate avea corespondent în emiterea unor eurobonduri ipoteză pe care liderii Franţei şi Germaniei au respins-o până acum.
Până unde această "mutualizare"? Până la limita a 60% din PIB: "Această mutualizare parţială a datoriilor este pompa care stinge incendiul şi ar putea da sens cooperării comunitare."
"Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, altminteri pieţele vor continua să ne privească cu neîncredere".
Delors acuză că, de la începutul crizei, liderii UE au trecut pe lângă realităţile concrete: "Cum au putut să gândească oare că pieţele vor crede în promisiunile summit-ului zonei euro din 21 iulie (de instituire a fondului de salvare - n.n.), dacă până în septembrie aceste decizii nu vor fi materializate ?"
Propunerile lui Sarkozy şi Merkel continuă să facă valuri în rândurile economiştilor şi ale presei, la patru zile după formularea lor. Miliardarul George Soros a critica deja lipsa de curaj a Franţei şi Germaniei de a accepta eurobondurile. Opoziţia din Germania prin vocea liderului social-democrat Frank-Walter Steinmeier acuză şi ea lipsa de curaj în această privinţă în vreme ce pieţele şi-au spus deja cuvântul.