Business Internaţional

Preşedintele turc Erdogan se declară "întristat" de invazia rusă. Ucraina îndeamnă Turcia să închidă strâmtorile pentru navele de război ruseşti

Preşedintele turc Erdogan se declară "întristat" de...

Autor: Mediafax

24.02.2022, 18:42 4113

Turcia susţine integritatea teritorială a Ucrainei şi este "sincer întristată" de invazia Rusiei, a declarat joi preşedintele Tayyip Erdogan, iar trimisul Kievului la Ankara a îndemnat Turcia să închidă strâmtoarea Bosfor pentru navele de război ruseşti.

În cursul zilei de joi, forţele ruse au lansat o invazie în Ucraina, atacând pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, în cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Erdogan, care a creat relaţii bune atât cu liderii Rusiei, cât şi cu cei ai Ucrainei şi care s-a oferit anterior să medieze în conflict, a declarat că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski.

"Turcia susţine lupta Ucrainei pentru a-şi proteja integritatea teritorială", a declarat Erdogan la televiziunea turcă. "Suntem sincer întristaţi de faptul că Rusia şi Ucraina, pe care le considerăm ţări prietene şi cu care avem relaţii politice, economice şi sociale strânse, se află faţă în faţă în acest fel."

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, a declarat reporterilor că Zelenskiy i-a cerut ajutorul lui Erdogan în timpul convorbirii lor. Ambasadorul nu a precizat cererile Kievului, dar a spus că este nevoie de sprijin "financiar, umanitar şi militar".

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a discutat ulterior cu omologul său ucrainean Oleksiy Reznikov despre ultimele evoluţii din Ucraina, a declarat ministerul său.

Anterior, Bodnar a îndemnat Turcia, membră NATO, să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruseşti.

Conform unui pact din 1936, Ankara deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor militare în timp de război sau în caz de ameninţare.

"Turcia va evalua cererile şi va răspunde cât mai curând posibil", a declarat Bodnar după discuţiile cu ministrul adjunct de externe turc Sedat Onal.

Apelul Ucrainei pune Turcia într-o poziţie dificilă, deoarece împarte o frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi nu doreşte să intre în conflict cu niciuna dintre aceste ţări.

Întrebat despre cererea Ucrainei, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului AK, aflat la guvernare, al lui Erdogan, a declarat că Turcia evaluează problema şi că Ankara va lua o decizie cu scopul de a nu adânci conflictul. El nu a oferit alte detalii.

La începutul acestei luni, şase nave de război ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Dardanele şi Bosfor în Marea Neagră pentru ceea ce Moscova a numit exerciţii navale în apropierea apelor ucrainene.

Joi, forţele ruse au debarcat în porturile ucrainene din Marea Neagră şi Marea Azov ca parte a invaziei.

Ministerul de Externe al Turciei a cerut încetarea imediată a operaţiunilor militare ale Rusiei. "Acest atac este o încălcare gravă a dreptului internaţional şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii regiunii noastre şi a lumii", a declarat ministerul. "Cerem Federaţiei Ruse să pună capăt imediat acestui act nedrept şi ilegal".

Ambasadorul Bodnar a îndemnat Turcia să se alăture altor ţări în impunerea de sancţiuni Rusiei, lucru la care Ankara s-a opus până acum, deoarece încearcă să echilibreze angajamentele sale în cadrul NATO cu legăturile sale comerciale şi energetice puternice cu Rusia.

Celik a declarat că Turcia nu ia în considerare nicio sancţiune împotriva Rusiei în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO