Business Internaţional

Presedintele venezuelean a facut din nationalizari o bariera impotriva investitorilor straini

19.05.2008, 19:21 18

Pus in fata unei crize a materiilor prime, presedintele Hugo Chavez intensifica controlul statului asupra economiei din Venezuela prin intermediul unui nou val de nationalizari si prin creerea de companii tip joint-venture cu aliatii sai din Cuba si Iran, scrie International Herald Tribune.
Noul val de nationalizari ale companiilor private vine la doar cateva luni dupa ce poporul a respins prin referendum oferirea puterii constitutionale asupra economiei si institutiilor publice presedintelui.
Rezultatele referendumului au dus la aparitia unor noi acuzatii conform carora Chavez este mai interesat de consolidarea puterii decat de rezolvarea problemelor din Venezuela.
In timp ce presedintele afirma ca actiunile agresive asupra sectorului privat vor corecta nedreptatea sociala si vor reduce inflatia, criticii lui Chavez sunt de parere ca tocmai aceasta agresiune este cauza inflatiei si a problemelor sociale din tara.
Unul dintre elementele importante il reprezinta investitiile straine, care au crescut cu rapiditate in celelalte tari din America Latina, dar au scazut in Venezuela.
Investitorii straini au reactionat prompt la nationalizarea marilor companii de electricitate, telefonie si petroliera de anul trecut, de aceea investitiile straine au scazut pana la doar 500 de milioane de dolari (321,4 milioane de euro) in 2007. Spre deosebire de Venezuela, Peru, care are o populatie asemanatoare, in jur de 27 de milioane de locuitori, a primit 5,4 miliarde de dolari (3,47 miliarde de euro) sub forma de investitii straine anul trecut.
Cu toate acestea, Chavez insista cu preluarea companiilor mari si mici. Printre acestea se numara Sidor, o mare companie argentiniana producatoare de otel, companiile de ciment detinute de investitori francezi, mexicani sau elvetieni, peste 30 de plantatii de trestie de zahar, o mare companie producatoare de lactate si o ferma de vite din sudul tarii.
Chavez a evitat pana acum sa confiste efectiv companiile, oferind oarecare compensatii pentru preluarea acestora, dar termenii intelegerilor respective devin in fiecare zi tot mai neavantajosi, iar presedintele a amenintat deja cu oprirea platilor. In cazul Sidor, compania a cerut compensatii in valoare de 4 miliarde de dolari (2,57 miliarde de euro), iar Chavez ofera doar 800 de milioane de dolari (514 milioane de euro) in schimbul preluarii.
"In final, nationalizarile poarta riscul de a face economia si mai dependenta de exporturile de petrol decat este pana acum", a declarat Pavel Gomez, economist in cadrul ODH, o firma de consultanta financiara din Venezuela.
Rolul statului in dezvoltarea economiei este tot mai mare, in timp ce cresterea economica a tarii a incetinit, in ciuda cresterii pretului la petrol la nivel mondial.
Economistii din sectorul privat estimeaza ca anul acesta cresterea economica a Venezuelei nu va depasi 6%, fata de 8,4% in 2007.
Cu toate acestea, Chavez este convins ca poate amortiza diferenta, mai ales in ceea ce priveste investitiile straine, prin crearea de companii joint-venture cu aliatii sai din Cuba si Iran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO