Business Internaţional

Preţul ţiţeiului scade după criticile lui Donald Trump privind decizia OPEC de a majora preţurile

Preţul ţiţeiului scade după criticile lui Donald Trump privind decizia OPEC de a majora preţurile

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

20.04.2018, 16:48 297

Ţiţeiul a înregistrat vineri la ora 16.10 o scădere de 1,3 dolari/baril, ajungând la 73,3 dolari/baril. Joi, preţul petrolului a fost de 74,6 dolari/barilul, cel mai înalt nivel din noiembrie 2014 până acum.

Scăderea preţurilor vine în urma criticilor făcute de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, asupra deciziei statelor membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a majora preţurile, liderul de la Washington afirmând că nu va accepta majorarea artificială a preţurilor de petrol.

„Se pare că OPEC începe din nou. În contextul în care sunt cantităţi mari de petrol peste tot, inclusiv pe nave care aşteaptă pe mare, preţurile la petrol sunt ţinute artificial la niveluri foarte înalte! Nu este bine şi nu va fi acceptat!”, a transmis Donald Trump vineri, prin Twitter.

După scăderea semnificativă a cotaţiilor barilului la petrol în 2015, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi producători, inclusiv Rusia, au aplicat în 2017 prevederile unui acord de limitare a producţiei, situaţie care a facilitat majorarea cu 40% a preţurilor.

La începutul anului 2016, preţul barilului de petrol era sun 30 de dolari.

AFACERI DE LA ZERO