Business Internaţional

Previziunile BCE privind inflatia s-au inrautatit

15.07.2005, 20:03 9

Economistul-Sef al Bancii Centrale Europene, Otmar Issing, a declarat ca previziunile privind inflatia in zona celor douasprezece tari care folosesc euro s-au inrautatit in ultima luna. El a mai sugerat ca Banca nu pregateste micsorarea ratei dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg.

Conform lui Issing, ratele sunt inca "potrivite" iar anul viitor inflatia va frana pana in preajma plafonului de 2%. El afirmase, sustinut de cel putin alti noua executivi, ca ratele de dobanda sunt suficient de scazute pentru a revitaliza cererea, contrar criticilor lansate de mai multi politicieni europeni, printre care si ministrul german al economiei si muncii, Wolfgang Clement.

"Creditarea nu reprezinta un obstacol in calea cresterii economice in zona europeana, ci mai degraba un stimul", a spus Issing, in varsta de 69 de ani.

Michael Schubert, economist si observator BCE la Commerzbank din Frankfurt, crede ca "banca se apara impotriva presiunilor politice de a reduce ratele". El a mai afirmat ca strategia potrivita ar fi una de asteptare.

Issing constata ca previziunile privind cresterea economica s-au imbunatatit. Increderea in afaceri a crescut luna trecuta in Germania si Franta, in contextul in care declinul de 11% al euro in raport cu dolarul a generat o crestere a exporturilor si a activitatii de productie europeana. "Indicatorii se indreapta catre o directie pozitiva, desi datele sunt inca incerte", a mai afirmat el.

BCE a infirmat speculatiile potrivit carora pregateste micsorarea ratelor de dobanda pentru a stimula economia europeana. Nicholas Garganas, membru in consiliul BCE, afirmase pe 11 iulie ca preturile la titei vor forta banca sa isi redefineasca previziunile referitoare la inflatie.

De asemenea, Axel Weber, guvernator al Bundesbank, spusese cu trei zile inainte ca riscul de instabilitate a preturilor a crescut fata de iunie.

Inflatia ar putea creste dupa atingerea pragului record de 62,10 dolari per baril, inregistrat pe 7 iulie. Issing a spus ca sansele ca, in acest an, inflatia sa fie sub pragul BCE de 2% au scazut, contrar previziunilor lansate in iunie. In 2006, se asteapta o valoare de 1,5%.

Issing, care se retrage in mai anul viitor, declara ca exista inca multe probleme de care sa se ocupe pana in momentul in care va parasi banca.

"Pot sa va asigur ca previziunile privind retragerea mea de la conducerea institutiei financiare sunt premature. Mai avem inca un an de munca inaintea noastra", a concluzionat economistul-sef.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO