Business Internaţional

Prima întâlnire din 2012 dintre Merkel şi Sarkozy. Vor discuta despre pactul fiscal ce vizează şi România

Merkel şi Sarkozy la prima întâlnire din 2012. Vor discuta despre pactul fiscal ce vizează şi România

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy

Autor: Alexandru Matei

09.01.2012, 11:18 865

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cei mai puternici politicieni din Europa, se întâlnesc astăzi pentru prima dată în 2012 pentru stabili detaliile planului menit să pună capăt crizei europene în următoarele trei luni, scrie Bloomberg.

Cei doi lideri se întâlnesc la Berlin având ca temă de discuţie noile reguli de disciplină fiscală negociate la summit-ul din 9 decembrie. Întâlnirea va începe la ora 11:00 (12:00 ora României) şi vor susţine o conferinţă de presă la ora 13:30.

Cei doi vor ca pactul fiscal, la care au aderat cele 17 ţări din zona euro şi cele din UE mai puţin Marea Britanie, să fie finalizat până în martie. Graba cu care cei doi vor să rezolve criza este cauzată de faptul că criza ce a izbucnit acum mai bine de doi ani în Grecia se extinde spre centrul zonei euro, în centrul atenţiei fiind acum Italia, a treia mare economie a blocului monetar.

"Trebuie să vină urgent şi să formuleze o viziune clară a unei zone euro stabile care să ia forma acestui pact fiscal", este de părere Thomas Harjes, economist în cadrul Barclays Capital.

Euro şi-a continuat deprecierea faţă de dolari, pierzând deja 1,7% în acest an, după o depreciere de 9,4% în ultimele şase luni.

Această întâlnire va fi succedată de mai multe runde de discuţie între membrii zonei euro înainte de următorul summit european ce va avea loc pe 30 ianuarie. Primul-ministru italian Mario Monti se va deplasa la Berlin săptămâna aceasta, iar Merkel şi Sarkozy vor merge la Roma pe 20 ianuarie pentru negocieri cu guvernul italian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO